Domowa szynka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1,5 kg
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • czosnek

    4 ząbki
  • sól

    10 łyżek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • ziele angielskie

    4 ziarenka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowa szynka foto
Szynkę wieprzową umyć, osuszyć.
Majeranek wymieszać z pieprzem i obtoczyć w mieszance szynkę.
Wstawić mięso do lodówki na 12 godzin.
Krok 2 - Domowa szynka foto
Po 12 godzinach zagotować w dużym garnku wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem i solą. Wody tylko tyle żeby zakryła mięso.
Szynkę należy mocno obwiązać sznurkiem aby była zbita w środku.
Do gotującej się wody włożyć szynkę i gotować 5 minut, następnie zostawić pod przykryciem na 10-12 godzin, znowu zagotować i wyłączyć po 5 minutach i pozostawić w wodzie do studzenia.
Krok 3 - Domowa szynka foto
Ostudzoną szynkę włożyć do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec około 45 minut.
Patyczkiem szaszłykowym sprawdzać czy szynka w środku jest już dobra, jęsli po wyjęciu patyczka wycieka płyn z krwią to piec dalej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sylwiagr 27.08.2013 09:26
uwielbiam taką :)
Margo1 12.07.2013 15:50
Nigdy takiej nie robiłam
Alex_M 17.02.2013 12:49
domowa i zdrowa! super!
tessinka 11.02.2013 21:57
Tak Henryko szynka do gotowania musi być mocno obwiązana żeby była dobrze zbita i sie nie rozchodzila.
Henryka2 11.02.2013 21:32
Widzę na zdjęciu,że wiążesz szynkę do gotowania? Super przepis, na pewno wypróbuję.
Henryka2 11.02.2013 21:32
Widzę na zdjęciu,że wiążesz szynkę do gotowania? Super przepis, na pewno wypróbuję.
kasiek 11.02.2013 21:09
aż mi zapachniało taką szyneczką :)
Ewa6274879 11.02.2013 21:01
wszystko dobre co domowe - szynka pyszna do kanapek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat