Przepis i sposób przygotowania na: Domowa szynka
10 litrów wody zagotowujemy z przyprawami i solą i . Gotujemy ok 10 min . Studzimy zalewę .Gdy zalewa ostygnie wkładamy do niej mięso. Uzyjemy połowę zalewy ,drugie pół odstawiamy w zimne miejsce Powinno się moczyć mięsko robić w kamionkach .Nakrywamy naczynie z szynką .Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni .Po2 dniach zmieniamy zalewę . Zalewa z 1o litrów starcza na wymianę zalewy .Pozostawiamy na kolejne 2 dni . Po 4 dniach moczenia wyciągamy mięso wieszamy na haku żeby obciekło . Następnie wiążemy je sznurkiem nadawając kształt szynki .Następnie takie szyneczki wędzimy . Po wędzeniu gotujemy je na małym ogniu w osolonej wodzie .Na 1kg szynki 1 godzina gotowania .Po ugotowaniu zostawiamy ją w garnku żeby ostygła .Zimną wyciągamy ,wieszamy żeby obciekła i osuszyła się