Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa Ricotta

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 3,2% 1 litr
sok z cytryny 50 ml
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa Ricotta

Do garnka wlać mleko, najlepiej takie prosto od krowy ale ja miałam sklepowe o zawartości tłuszczu 3,2 %. Dodać cukier, sól i podgrzać do temperatury 90 stopni - nie gotować.
Zmniejszyć maksymalnie płomień gazu i wlać sok z cytryny. Zamieszać i zdjąć z ognia - nie gotować.
Przykryć z zostawić do wystygnięcia.
Sitko wyścielić gazą złożoną na cztery. Wylać letni skrzep i poczekać do odcieknięcia serwatki. Wyszło mi ok.150 g serka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 16.03.2016 16:00
Muszę też wreszcie zrobić :)
Beatris 16.03.2016 11:07
Przydatny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak