Przepis i sposób przygotowania na: Domowa Pizza z Polędwicą
Wodę podgrzać.
Drożdże rozkruszyć, umieścić w dość dużej misce. Posypać cukrem, zalać małą ilością wody. Delikatnie posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy mąka na drożdżach popęka dodawać na zmianę mąkę i wodę cały czas mieszając łyżką. Na sam koniec wlać olej lub oliwę.
Ciasto "przerobić" rękoma i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym samym czasie przeprowadzić obróbkę wstępną grzybów i cebuli.
Cebulę posiekać w drobną kostkę, a grzyby obgotować przed 10 minut w wodzie.
Następnie grzyby posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę na złoty kolor. Następnie dodać grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Polędwicę pokroić na paski szerokości około 2 cm.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić je jeszcze raz w misce i rozciągnąć na dużej blaszce z piekarnika. Rozsmarować na nim ketchup, posypać ziołami prowansalskimi i wyłożyć podsmażone grzyby.
Następnie poukładać paski wędliny jeden przy drugim.
Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim wierzch pizzy.
Pizzę piec około 30 - 40 minut w temperaturze około 180 stopni.