Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa pizza na grubym cieście

5.0
(154)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 1 kilogram
mleko 1 szklanka
woda 1,25 szklanki
cukier 3 łyżki
sól 3 łyżeczki
olej 6 łyżek
drożdże świeże 50 gram
papryka żółta do smaku
salami do smaku
kapary do smaku
pieczarki do smaku
cebula do smaku
ser żółty do smaku
ketchup 2 łyżki
sok pomidorowy 3 łyżki
bazylia do smaku
oregano do smaku
ziola prowansalski do smaku
kurkuma do smaku
rozmaryn do smaku
tymianek do smaku
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa pizza na grubym cieście

Kroki postępowania

1
1. Kilogram mąki wysypujemy do miseczki i robimy dołek.

2.Podgrzewamy mleko z cukrem tak aby były ciepłe ale nie mocno gorące. Rozkruszamy i dodajemy drożdże. Wszystko razem mieszamy, wlewamy do dołka w mące, przysypujemy mąką, zakrywamy ściereczką i odstawiamy aż męka porządnie pęknie nad drożdżami (trzymając przy grzejniku ok 5-10minut wystarczy). Dodajemy wodę (letnią przegotowaną), olej, sól i wszystko razem zagniatamy na jednolitą masę.

3. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok 45minut. (30minut przy grzejniku).
Krok 1 - Domowa pizza na grubym cieście foto
2
4. W tym czasie możemy przygotować dodatki. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Kapary odcedzamy ze słonej zalewy i zalewamy wodą aby puściły trochę soli. Przed podaniem odcedzamy.
Krok 2 - Domowa pizza na grubym cieście foto
3
5. Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na odrobinie oleju. Kiedy zeszklimy, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż woda z pieczarek odparuje.
Krok 3 - Domowa pizza na grubym cieście foto
4
6. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 4 - Domowa pizza na grubym cieście foto
5
7. Z ketchupu, soku pomidorowego i mnóstwa przypraw przyrządzamy smarowidło do ciasta.
Krok 5 - Domowa pizza na grubym cieście foto
6
8. Ciasto rozwałkowujemy i nakłuwamy widelcem.
Krok 6 - Domowa pizza na grubym cieście foto
7
9. Ciasto smarujemy naszą mieszanką z ketchupu, soku pomidorowego i przypraw.
Krok 7 - Domowa pizza na grubym cieście foto
8
10. Nakładamy wszystkie dodatki na które mamy ochotę :) W pierwszej kolejności pieczarki podsmażone z cebulką, mięsko a później pokrojone w kawałki kolorowe dodatki tak aby wierzch wyglądał ładnie.
Krok 8 - Domowa pizza na grubym cieście foto
9
11. Wstawiamy na ok 25-30minut na 180stopni. Po 10 minutach posypujemy pizze startym serem i dalej zapiekamy.

Uwaga podana porcja ciast wystarcza na 2 blaszki 25x36mm. Jeżeli nie potrzeba nam pizzy dla kilku dodatkowych gości weźmy połowę proporcji na ciasto.

SMACZNEGO :)
Krok 9 - Domowa pizza na grubym cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jacula 20.01.2024 05:19
To jak w końcu rośnie ta Pizza czy nie rośnie z tych składników ?? Bo chce zrobić.
Doradca Smaku 24.01.2024 13:56
Warto spróbować zaczyn przygotować w miseczce i sprawdzić, czy drożdże zaczną pracować - jeśli tak, to ciasto powinno później bez problemu wyrosnąć. Jednak tak, jak piszą inni użytkownicy - nawet bez wyrastania ciasto jest po prostu świetne!
Lodzia 14.01.2024 15:07
Pizza rzeczywiście bardzo dobra, ale zgadzam się z wieloma osobami komentującymi - ciasto kompletnie nie rośnie, więc najlepiej usunąć ten wpis z przepisu dotyczący wyrastania
Ewela 10.01.2024 17:24
Z tych proporcji zawsze mi wychodzą 3 pizzę. Jest wyśmienita, nie rozumiem dlaczego niektórym komentującym nie rośnie... Ja jestem laikiem kuchennym ale ta pizza mi ZAWSZE wychodzi i za każdym razem jest idealna
Maja 19.02.2023 17:52
Zgłaszałam błąd w przepisie po edycji,niestety nikt go nie poprawia,dlatego piszę ten komentarz, choć myślę że niestety pewnie raczej niewiele osób go zobaczy i tylko niepotrzebnie zmarnują składniki. Przepis pierwotnie był na 1 kg mąki i reszta składników również. Tak więc np podane jest zdecydowanie zbyt wiele soli oraz wody itp
Doradca Smaku 21.02.2023 09:46
Dziękuję Maju za zgłoszenie. Zmieniłem z powrotem ilość mąki na 1kg. Zweryfikuję też resztę składników.
Su 08.02.2023 13:04
Została zmieniona ilość maki ale czy płyny również zostały dostosowane do nowej wersji? Ma ich być tak dużo?
vegisan 17.12.2022 10:09
o kurza twarz, wygląda to dooobrze ;333
Doradca Smaku 19.12.2022 08:52
i.. o!kurcze smakuje też dobrze :)
RALF 12.12.2022 16:50
W przepisie błąd ,zamiast 1kg mąki powinno być 500g ,wtedy ciasto względnie wyrasta .
Doradca Smaku 13.12.2022 10:14
Dzięki za uwagę, już poprawione! :)
Ralf 12.12.2022 15:59
Nie polecam przepisu, ciasto nie rośnie
Doradca Smaku 13.12.2022 10:15
Powinno dodać się o połowę mniej mąki, przepis już został zaaktualizowany
Gr 21.08.2022 19:55
Nie polecam, Ciasto nie rośnie
Mauritius 11.09.2013 16:21
Bardzo lubię i robię podobnie ;)
Barbara777 01.08.2013 21:15
rewelacja, pycha:)
fotoviderek 06.03.2013 09:31
Taka pizza to ja rozumiem. Można się najeść. Pycha :)
Botwinka 15.01.2013 15:52
uwielbiam domową pizzę
ssylwiaa 28.12.2012 19:11
aaaaż naszła mnie ochota na pizzę :D
olkaaa 20.12.2012 09:20
uwielbiam pizzę
treonina 10.12.2012 21:00
pycha!
pajbek 10.12.2012 08:55
Super, muszę wypróbować :-)
Poison1988 09.12.2012 16:55
proszę bardzo :) zostało pół blaszki :)
gosia56 09.12.2012 16:43
Chyba się poczęstuję?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak