domowa pizza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    600 g
  • olej

    4 łyżki
  • sól

    1 1/2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • woda

    150 ml
  • mleko

    200 ml
  • drożdże

    5 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski należy wsypać mąkę, olej, sól, cukier i wodę. W osobnym garnuszki drożdże z mlekiem zagrzać aż drożdże sie rozpuszczą. Składniki mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji i także aż ciasto będzie odchodziło od rąk wtedy wiemy że ciasto jest dobrze zrobione. Ciasto należy uformować i odstawić na 10 lub 15 minut aż trochę powiększy swoją objętość. Jeśli będzie już gotowe to ciasto trzeba rozwałkować i wyłożyć na blachę i dodać sos i pozostałe składniki. Na ciasto z pizzy można układać składniki jakie tylko kto lubi lecz należy pamiętać aby ser dodać na sam koniec już po upieczeniu pizzy. Polecam pizzę z szybką i serem mozzarella i kukurydzą. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat