Przepis i sposób przygotowania na: Domowa pasztetowa
Domowa pasztetowa to znakomity dodatek do kanapek, idealna na śniadanie lub kolację. Świetnie pasuje z pomidorem czy ogórkiem kiszonym.
Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować pyszną pasztetową domowym sposobem.
- jak składników użyć do przygotowania domowej pasztetowej?
- jak mielić, gotować i mieszać masę domowej pasztetowej?
- w czym przechowywać domową pasztetową?
- czy domową pasztetową można zamrozić?
1. Podgardle, słoninę, boczek kroimy na kostkę 3x3 cm, zalewamy wodą i parzymy w 75 stopniach przez ok 1,45 h. Na ostatnie 15 minut gotowania dodajemy wątróbkę.
Mięso odcedzamy (odlewamy 1 litr wywaru) i dokładnie studzimy. Pozostały 1l wywaru mieszamy z kaszą manną i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 15 minut.
2. Na najmniejszym sitku (3 mm) mielimy 3 razy podgardle, boczek, wątróbkę, słoninę i przysmażoną wcześniej cebulę (wszystko do jednej miski), a następnie dodajemy kaszę i pozostałe przyprawy.
Całość bardzo dokładnie mieszamy - najlepiej robić to malakserem.
3. Namoczone jelita o "kalibrze" do 36 mm napełniamy bardzo starannie i ciasno masą pasztetową. Gotowe kiełbaski parzymy około 45 minut w 75 stopniach.
Przed podaniem pasztetową całkowicie chłodzimy w lodówce. Smacznego!