Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa pasztetowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 1 kg
mięso wieprzowe 1 kg
wątróbka drobiowa 1/2 kg
cebula 2 sztuki
kasza manna 1/2 kg
pieprz 2 łyżki
sól 4 łyżki
majeranek 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
woda zimna 1.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa pasztetowa

Kroki postępowania

1
Słoninę, mięso, wątróbkę i cebulę skręcić przez maszynkę ja skręciłam na grubych oczkach, kaszę manną wymieszać z wodą i powstałą papkę dodać do mięsa, dosypać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Domowa pasztetowa foto
2
Słoiki wyparzyć ( mi wyszło 12 sztuk takich po dżemie) i napełnić je masą tak, aby został 1 cm miejsca od krawędzi słoika, dokładnie zakręcić.
Krok 2 - Domowa pasztetowa foto
3
Słoiki z pasztetem ustawić w garnku, zalać wodą tak, aby wystawała tylko pokrywka i od momentu zagotowania trzymać na małym płomieniu 1.5 godz po tym czasie wystudzić i przechowywać w lodówce.
Krok 3 - Domowa pasztetowa foto
4
Pasztet nie ma gładkiej struktury, ale jest smarowalny i bardzo pyszny.
Krok 4 - Domowa pasztetowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 07.08.2013 17:53
dziękuję za super przepis:-)
sylwia_mc 27.05.2013 08:51
Aż ślinka cieknie na sam widok, genialny pomysł
MagdaXXX 22.05.2013 19:45
domowe najlepsze
Magula 29.04.2013 13:12
pyszności zjadłabym taką pasztetowa
iziona 29.04.2013 13:05
adelajda ja następnym razem też skręcę na drobnych, tym razem robiłam na grubych bo tak lubi mój mąż
Olga_SK 29.04.2013 11:35
o! jeszcze nie robiłam nigdy! ale ten przepis wygląda na taki, że go ogarnę :P
Beatris 29.04.2013 10:54
Moja babcia kiedyś podobną robiła. Jeszcze pamiętam ten smak z dzieciństwa. Chyba się skuszę i też zrobię kilka słoiczków.
muffina 29.04.2013 10:20
Jeja uwielbiam ją. To co mamy na sklepowych pułkach to zamiatana rzeźnia, pasztet nigdy koło mięsa nie stał a zrobione samemu to prawdziwe niebo w gębie:)
dwa pokoje z kuchnią 29.04.2013 09:40
muszę kiedyś wypróbować
SylwiaMagdaSabin 29.04.2013 09:31
często robię
Habibi 29.04.2013 09:30
Bardzo lubię domowe wyroby mięsne, a pasztetową też co jakiś czas robię :) Przynajmniej mam jasność, co się w niej znajduje ;)
Paolcia 29.04.2013 09:30
pyyyyyyychaaaaaa
Rafał3 29.04.2013 09:16
rewelacja polecam
Boska_Agatka 29.04.2013 09:13
wygląda rewelacyjnie wspaniały smak
IwonaDD 29.04.2013 09:11
jestem pod wrażeniem,a zdjęcie oddaje wspaniale domowy klimat
2milutka 29.04.2013 08:54
zdjęcie rewelacyjne:) a domowe najlepsze!
Aleksandra/Olcia 29.04.2013 08:48
o ciekawy pomysl
adelajda 29.04.2013 08:23
Robię podobną ale kręce na drobnych oczkach ! smaczna !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak