Domowa kiełbasa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe-mieszane

    4 kg
  • czosnek duży

    1 główka
  • bulion wieprzowy

    1 litr
  • sól

    4 łyżki
  • ziele angielskie

    20 ziaren
  • jelita cienkie

    według uznania
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    10 dag
  • boczek

    2 tłusty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek i połowę mięsa skręcić. (najlepiej na dużych oczkach ) drugą część mięsa pokroić w drobną kostkę. Do mięsa dodać sól, pieprz, posiekany czosnek oraz rozgniecione ziele angielskie. Dokładnie wymieszać, odstawić na 12 godz. Po tym czasie dolać bulion, wyrobić gładką masę. Jeśli trzeba doprawić mięso do smaku. Napełnić oczyszczone jelita, formując pętka. Kiełbasę uwędzić lub tylko sparzyć. Przechowywać zamrożone. Potrzeba około 5 metrów jelit.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 10.02.2014 15:32
Domowa kiełbaska hmmm.
bietka 09.05.2013 18:12
wygląda pysznie :)
sylwia / sytofala 29.09.2011 21:27
swojska jest najlepsza , pyszności
Anna169Hosz 14.06.2011 12:55
Właśnie jestem na etapie robienia kiełbasy...na pewno wypróbuję Twój przepis:)
iziona 28.05.2011 08:29
Jeśli robię większą ilość kiełbasy to używam nakładki ,ale jak mniej to naciągam jelita na rękaw cukierniczy i napełnia się tak samo .
Beatris 28.05.2011 08:11
Jak napełniasz te jelita, masz specjalną nakładkę na maszynkę do mielenia mięsa?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat