Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jelita
do mięsa -
wieprzowina
7,5 kg -
jajko
1-2 sztuki -
pierś z indyka
3 kg -
sól
15 gram na kilo miesa -
pieprz
15 dag -
czosnek
3/4 szklanki żabków
Przepis i sposób przygotowania Domowa kiełbacha Tetali
Jeżeli chodzi o sól: chodzi o to ,że na każdy dodany klogram mięsa przypada 15 gram soli. to taki przelicznik.
Przygotowane, opłukane mięso mielimy w masyznce ( mam nadzieje,ze do robię się elektrycznej ;) ). Dodajemy do zmielonego mięsa odpowiedni,a ilość soli i ostawiamy na dobę. W dalszej kolejnosci, czyli nastepnego dnia dodajemy obrany i posiekany czosnek, jajko i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Kupione jelita i tak oczyszczamy, nasteonie wypełniamy je naszym mięsem. Średnio nasz akiełbasa powinna miec około 30-40 cm i zaczynamy drugą, ja po prostu moją kiełbase rzekręcam tak że pwostają takię pęta. wędzimy około 3-4 h. w rozgrzanej wędzarni. Ostatnim elementem ejst sażenie kiełbasy.
Pamiętajmy aby jelita nie były grube, nie kupujmy takich.
Do wędzenia stosujemy drewno:
drzew liściastych tlącego się, bez kory, najczęściej:
olcha- to najczesciej
bukowego,
z grabu,
dębu,
śliwy,
jabłoni,
gruszy
klonu.
Komentarze (6)