Domowa kiełbacha Tetali

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jelita

    do mięsa
  • wieprzowina

    7,5 kg
  • jajko

    1-2 sztuki
  • pierś z indyka

    3 kg
  • sól

    15 gram na kilo miesa
  • pieprz

    15 dag
  • czosnek

    3/4 szklanki żabków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis dostałam od swata swojego i przyznam,że jest kiełbaska świetna, nie tłusta.
Jeżeli chodzi o sól: chodzi o to ,że na każdy dodany klogram mięsa przypada 15 gram soli. to taki przelicznik.
Przygotowane, opłukane mięso mielimy w masyznce ( mam nadzieje,ze do robię się elektrycznej ;) ). Dodajemy do zmielonego mięsa odpowiedni,a ilość soli i ostawiamy na dobę. W dalszej kolejnosci, czyli nastepnego dnia dodajemy obrany i posiekany czosnek, jajko i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Kupione jelita i tak oczyszczamy, nasteonie wypełniamy je naszym mięsem. Średnio nasz akiełbasa powinna miec około 30-40 cm i zaczynamy drugą, ja po prostu moją kiełbase rzekręcam tak że pwostają takię pęta. wędzimy około 3-4 h. w rozgrzanej wędzarni. Ostatnim elementem ejst sażenie kiełbasy.

Pamiętajmy aby jelita nie były grube, nie kupujmy takich.

Do wędzenia stosujemy drewno:
drzew liściastych tlącego się, bez kory, najczęściej:
olcha- to najczesciej
bukowego,
z grabu,
dębu,
śliwy,
jabłoni,
gruszy
klonu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dianix 24.04.2013 14:55
nie ma to jak swojska
adelajda 23.08.2012 10:18
na pewno smaczna, tylko nie mam wędzarni ..
Elżbieta17 21.08.2012 15:13
Najlepsza swojej roboty:)
anja3107 21.08.2012 12:38
uwielbiam swojską kiełbasę
niedozywiona 21.08.2012 12:13
zazdroszczę możliwości zrobienia kiełbasy samodzielnie...
halina17 21.08.2012 11:57
Kiełbasa domowa jest bardzo smaczna to nie to co ze sklepów.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat