Domowa ciabatta z podgrzybkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

zaczyn biga

  • mąka pszenna

    2/3 szklanki typ 650
  • drożdże

    1 dkg
  • woda letnia

    1/4 szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    3 i 1/4 szklanki typ 650
  • woda letnia

    1 i 3/4 szklanki
  • sól

    1 łyżeczka
  • drożdże

    2 dkg
  • oliwa

    1 łyżka

farsz

  • podgrzybki

    30 dkg
  • pieczarki

    20 dkg
  • cebula

    1 sztuka
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • pomidorki koktajlowe

    10 sztuk
  • ser żółty

    3 łyżki starte
  • natka pietruszki

    do posypania do smaku
  • oliwa

    do smaku do smaku
  • olej

    do smażenia do smażenia
  • przyprawa do dań kuchni greckiej

    do smaku grecka do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowa ciabatta z podgrzybkami foto
Zaczyn biga:
Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie, dodaję mąkę i zarabiam mikserem. Nakrywam miskę folią spożywczą spinam gumką i odstawiam na noc na około 12-15 godzin w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Domowa ciabatta z podgrzybkami foto
Na drugi dzień drożdże z porcji ciasta rozpuszczam w letniej wodzie i wlewam do zaczynu bigle, dosypuję mąkę, dodaję sól, oliwę i mieszam mikserem. Ciasto będzie bardzo luźne ale takie ma być, nie dosypuję więcej mąki tylko tyle co jest w przepisie.
Krok 3 - Domowa ciabatta z podgrzybkami foto
Odstawiam na dwie godziny w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Krok 4 - Domowa ciabatta z podgrzybkami foto
Deskę podsypuję mąką, wykładam ciasto, zwijam je w prostokąt o grubości 2 cm, posypuję mąką z wierzchu.
Krok 5 - Domowa ciabatta z podgrzybkami foto

Kroję nożem na 6 porcji, nóż posypuję mąkę i podważam ciasto i w ten sposób przekładam na blaszkę wysmarowaną. Zachowuję spore odstępy bo ciasto urośnie. Formuję nożem jeszcze ciabatty nadając im kształt prostokąta i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 

Krok 6 - Domowa ciabatta z podgrzybkami foto

Do piekarnika wstawiam miskę z wrzącą wodą i nagrzewam go do 220 stopni. Wstawiam ciabatty i piekę około 15-20 minut aż się zarumienią, a od spodu będą wydawać głuchy odgłos jak je uderzymy nożem.

Grzyby myję, kroję. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję grzyby i dalej smażę. Doprawiam solą, pieprzem. Upieczony ciabatty kroję wzdłuż smaruję oliwą z oliwek, posypuję przyprawa grecką i wstawiam na 5 minut do piekarnika temp 190 stopni aż zrobią się chrupiące lekko. Na ciabatty wykładam grzyby, dodaję pomidorki koktajlowe, posypuję serem i wstawiam na 10 minut temp 190 stopni. Posypuję natką przed podaniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 29.04.2017 07:59
rewelacja!! :)
halina17 27.04.2017 23:23
Apetycznie wygląda.
adelajda 27.04.2017 17:59
smaczna kanapka
Wiesława1 27.04.2017 16:44
Świetna propozycja
Justi2401 27.04.2017 13:33
Wow wspaniała, aż chce się jeść i te podgrzybki... mniam!
AZgotuj 27.04.2017 09:48
wspaniałe kolory :)
marzut 27.04.2017 09:31
Pieknie sie prezentuja
gosia56 27.04.2017 08:44
pysznie i kolorowo ;)
Konczi 27.04.2017 07:24
Pysznie wyglądają :) Pycha!!!
Edith85 27.04.2017 07:14
Smakowite :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat