Przepis i sposób przygotowania na: Domowa ciabatta z podgrzybkami
Kroki postępowania
Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie, dodaję mąkę i zarabiam mikserem. Nakrywam miskę folią spożywczą spinam gumką i odstawiam na noc na około 12-15 godzin w ciepłe miejsce.
Kroję nożem na 6 porcji, nóż posypuję mąkę i podważam ciasto i w ten sposób przekładam na blaszkę wysmarowaną. Zachowuję spore odstępy bo ciasto urośnie. Formuję nożem jeszcze ciabatty nadając im kształt prostokąta i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Do piekarnika wstawiam miskę z wrzącą wodą i nagrzewam go do 220 stopni. Wstawiam ciabatty i piekę około 15-20 minut aż się zarumienią, a od spodu będą wydawać głuchy odgłos jak je uderzymy nożem.
Grzyby myję, kroję. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję grzyby i dalej smażę. Doprawiam solą, pieprzem. Upieczony ciabatty kroję wzdłuż smaruję oliwą z oliwek, posypuję przyprawa grecką i wstawiam na 5 minut do piekarnika temp 190 stopni aż zrobią się chrupiące lekko. Na ciabatty wykładam grzyby, dodaję pomidorki koktajlowe, posypuję serem i wstawiam na 10 minut temp 190 stopni. Posypuję natką przed podaniem.