dołki z dzemem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    2
  • mleko

    1/4l
  • mąka

    200g
  • 2dkg drozdzy

  • skórka cytrynowa

  • sól

  • 40g masła

  • tłuszcz do smażenia

  • dżem

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jaja połaczyć z mlekiem, maką roztartymi drozdzami, starta skorka cytrynowa i sola, dokladnie wyrobic. Pod koniec dodac roztopiony tluszcz, pozostawic do wyrosniecia. Tluszcz rozpuscic na patelni-dolkownicy(takiej do jajek sadzonych) nalozyc ciasta, usmazyc, posmarować dzemem, posypac cukrem pudrem z wanilia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bursztynek 16.07.2011 19:17
hmmm... jestem ciekawa jak smakują, ale nie mam takiej patelni więc pewnie nie spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat