Dip jogurtowy z ziarnem Chia

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jogurt grecki

    200-250 gram
  • Chia nasiona

    1 łyżeczka
  • śmietana 12%

    2 łyżki
  • majonez

    1 łyżka
  • sól i pieprz

  • cukier puder

    0,5 łyżeczki
  • Kwas cytrynowy Prymat

    1 szczypta lub sok z cytryny
  • koperek

    1 mały pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Koperek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. następnie drobno siekamy. Do miseczki wkładamy jogurt, śmietanę i majonez. Wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodaj posiekany koperek. Doprawiamy do smaku cukrem, solą ,pieprzem i cytryną.. Sos powinien mieć słodkawy posmak ,ale również lekko kwaskowy dlatego bardziej polecam kwasek cytrynowy.
Sos najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy ziarna napęcznieją.
Marta Ryżek-Kalkowska
Wspaniały sos na zimno z ziarnem Chia nadaje się do różnych sałatek, potraw mięsnych domowych i z grilla , ryb, a nawet do gotowanych warzyw, a zwłaszcza brokuła czy kalafiora.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 09.02.2016 17:20
Polecam :)))
jagoda5913 09.02.2016 01:00
musze wypróbować
Marta Ryżek-Kalkowska 08.02.2016 23:35
Jest wyśmienity.
2milutka 08.02.2016 22:10
musi być smaczny
Lis 08.02.2016 20:02
Smakowity:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat