Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Dietetyczne pulpety rybne.

5.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z ryby np.miruna
1 szt
kasza manna
2 łyżki płaskie
sól
1 mała szczypta
Sklep Prymat
koperek
1 czubata łyżka (do pulpetów)
Sklep Prymat
marchew
1 szt średnia
pietruszka
1 szt mała
por
10 cm listek
koperek
1 łyżeczka (do sosu)
Sklep Prymat
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka czubata
woda
0,5 litra
jaja
2 roztrzepane
Liść laurowy suszony Prymat
12 małej sztuki
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
2 kulki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Dietetyczne pulpety rybne.

Wstawić wodę, aby się zagotowała. W międzyczasie obrać i umyć marchew i pietruszkę , pokroić w kosteczkę i wrzucić do wody. Dołożyć ziele angielskie i kawałek listka laurowego, wypłukany listek pora i seler. Gotować a w międzyczasie przygotować pulpety. Mirunę bez skóry i ości zblendować lub zemleć. Wlać 2 łyżki roztrzepanego jajka i wsypać kaszę mannę, sól i posiekany koperek. Wyrobić masę ręką. Jeśli ryba ma zbyt dużo wody można dosypać kaszy manny. Formować pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Gdy nasz wywar gotuje się ok. 20 minut wrzucać po jednym pulpecie nie przerywając wrzenia.Lekko zamieszać drewnianą łyżką, by nie uszkodzić pulpetów.gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze 15 minut. Wyjąć je łyżką cedzakową i przykryć,by nie stygły. Z wywaru wyjąć liść laurowy,por i seler. W małej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do wywaru. Mieszając gotować ok. 2 minut od czasu zagotowania, na małym ogniu. Wsypać koperek i wymieszać. Pulpety wystarczą na jedną porcję (8 sztuk), wraz z połową torebki ugotowanego ryżu, polane sosem koperkowym i warzywami z gotowania. Tak delikatnie przyprawione pulpety i sos mogą jeść osoby na diecie wątrobowej,osoby starsze i dzieci. Jako, że w internecie trudno znaleźć wskazówki,co wolno jeść przy diecie wątrobowej postanowiłam to trochę ułatwić, by inni mieli lżej niż ja zaraz po operacji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 06.01.2014 12:00
smakowite te pulpeciki
Ewa104 04.04.2013 14:56
Dziękuję Heniu.Powoli jest coraz lepiej.
Henryka2 03.04.2013 21:28
Przykro mi,że to z powodu choroby. Życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia!
Ewa104 03.04.2013 15:53
Tak,Heniu jestem na diecie.Ale zapewniam,że nie masz czego zazdrościć.Miałam operację i jest to konieczność przez jakiś czas.Choć nie powiem,że na tej diecie się nie chudnie.
beniaminek 03.04.2013 13:24
fajne danie
malaczarna23 03.04.2013 12:42
na diecie nie jestem ale takie pulpeciki bardzo lubię
2milutka 03.04.2013 12:02
super przepis z chęcią skubnę jednego:)
Henryka2 03.04.2013 11:54
Coś mi się wydaje,że na dietę przeszłaś hi hi.A pulpety przeapetyczne.Mogłabym na takiej diecie być..
Megg 03.04.2013 11:43
pyszne pulpeciki :)
EnoBeno 03.04.2013 11:42
pyszne pulpety
Ewa104 03.04.2013 11:39
Do gotowania wywaru można włożyć listek selera.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak