DIETETYCZNE PĄCZKI Z NADZIENIEM DAKTYLOWYM Z PIEKARNIKA

DIETETYCZNE PĄCZKI Z NADZIENIEM DAKTYLOWYM Z PIEKARNIKA

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    330 g
  • puree z dyni

    150 g
  • drożdże suche

    1 op
  • żółtko jajek

    1 szt
  • cukier

    10 g
  • skórka z pomarańczy lub limonki

  • mleko

    150 ml-1,5%
  • olej

    1 łyżka
  • daktyle

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - DIETETYCZNE PĄCZKI Z NADZIENIEM DAKTYLOWYM Z PIEKARNIKA foto
Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na 30 minut. Następnie odcedzić, zblendować i odłożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Mleko lekko podgrzać. Do miski przesiać mąkę,dodać szczyptę soli,cukier oraz drożdże.Dać skórkę z mandarynki. Wymieszać.
Krok 2 - DIETETYCZNE PĄCZKI Z NADZIENIEM DAKTYLOWYM Z PIEKARNIKA foto
Dodać żółtko, delikatnie wymieszać.
Krok 3 - DIETETYCZNE PĄCZKI Z NADZIENIEM DAKTYLOWYM Z PIEKARNIKA foto
Do miski przełożyć puree dyniowe*,olej i wymieszać łyżką. Następnie dodać mleko i wyrobić ciasto. Wyrabiać około 5-7 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przełożyć do oprószonej mąką miski,owinąć folią i odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
Krok 4 - DIETETYCZNE PĄCZKI Z NADZIENIEM DAKTYLOWYM Z PIEKARNIKA foto
Gdy to nastąpi ponownie wyrobić i rozwałkować na placek o grubości około 0,7 cm. Wykroić krążki. Na każdym krążku dać łyżeczkę masy daktylowej.
Krok 5 - DIETETYCZNE PĄCZKI Z NADZIENIEM DAKTYLOWYM Z PIEKARNIKA foto
Kulać okrągłe pączki. Kłaść na blasze wyłożonej papierem zlepieniem do dołu. Odłożyć pod przykryciem na kolejne 25-30 minut aby wyrosły. Następnie posmarować je odrobiną białka i piec w 180 st,do ładnego zrumienienia. U mnie trwało to 20 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Odrobinkę musnąć cukrem pudrem
monikaT83
ja puree przygotowała z 150 g mrożonej dyni- dynię ugotowałam do miękkości, odparowałam płyn i zblendowałam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 26.01.2016 11:15
Świetnie się prezentują!
mysza75 26.01.2016 10:36
pyszne pączki i pomysł świetny
RenataZ-et 26.01.2016 10:11
bardzo fajny pomysł na pączki
Mniam 26.01.2016 09:32
Takie pączki można jeść bez większych wyrzutów, a na pewno są przepyszne :)
Iwusia 25.01.2016 23:20
fajne bułeczki
kd045 25.01.2016 21:56
fajny przepis ;)
dorota w 25.01.2016 21:51
Cudowne, przepyszne!
Marta1986 25.01.2016 21:43
super paczki
mirosława4 25.01.2016 21:13
apetyczne !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat