Dietetyczna zupa kapuściana z pulpetami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na zupę

  • kapusta biała

    1/2 główki/ młodej
  • kości

    15 dag
  • włoszczyzna

    1/2 pęczka
  • ziemniaki

    25 dag
  • mleko

    1/2 szklanki
  • mąka

    1 łyżeczka
  • masło klarowane

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • pieprz ziołowy

    do smaku

Składniki na pulpety

  • kapusta biała

    1/2 główki/ młodej
  • cebula biała

    1 szt.
  • olej

    3-4 łyżki
  • jajka

    2 szt.
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • bułka tarta

    4 łyżki
  • mąka

    5 łyżek
  • sól do smaku

  • pieprz ziołowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie pulpetów:
Kapustę dobrze oczyścić, zmielić w maszynce lub rozbić blenderem. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Połączyć kapustę z cebulą, dodać rozmącone jajka, olej, jogurt, mąkę, bułkę tartą i przyprawy do smaku. Wymieszać składniki, formować kuleczki i ugotować w osolonej wodzie.
Wykonanie zupy:
Z kości i włoszczyzny ugotować wywar w 2 litrach wody. Pół kapusty pokroić razem z ziemniakami i ugotować na wywarze. Mąkę rozprowadzić mlekiem, dodać do zupy i zagotować. Na końcu dodać masło, rozlać na talerze i podawać z pulpetami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 27.05.2015 21:33
jeszcze o takiej nie słyszałam
gosia56 27.05.2015 20:36
Na pewno smaczna zupka;)
gosia1988 27.05.2015 19:45
smaczna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat