Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ciasto podstawowe
-
mąka
1 szklanka -
żółtko jajek
1 szt -
ocet
1 łyżeczka -
sól
do smaku -
woda
100 ml
Przepis i sposób przygotowania Diablotki
masło 25dkg
mąka 8dkg
ser żółty do posypania 5dkg
papryka 2dkg
mąka do posypania 2dkg
Wykonanie:
Sporządzić ciasto podstawowe i maślane (osobno), rozwałkować- trzykrotnie znowu zwijając i ponownie wałkując. Ostatnie wałkowanie ma mieć 4mm grubości jednego ciasta. Powierzchnię ciasta posypać startym serem z papryką mieloną. nałożyć na ciasto podstawowe ciasto maślane i lekko wwalkować w nie. Nożem kroić paski i skręcać je spiralnie.Piec w gorącym piekarniku ok.15-20minut na złoty kolor.
Komentarze (5)