Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Diabełek

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny

jajko 3 szt
cukier 4 łyżki
mąka 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier wanilinowy 1 łyżeczka

Biszkopt ciemny

jajko 3 łyżki
mąka 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kakao 1 łyzka
cukier 4 łyżki

Blant bakaliowy

białko 2 szt
orzechy włoskie 1/2 szkl
wiórki kokosowe 5 dag
rodzynki 5 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier puder 1/3 szkl
czekolada gorzka 5 dag

Masa

budyń waniliowy 1 szt
cukier 4 łyżki
margaryna 12,5 dag
mleko 1,5 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Krem

serek mascarpone 25 dag
biała czekolada 10 dag

Oraz

nutella
kakao 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Diabełek

Kroki postępowania

1
Białka na biszkopt jasny ubić z cukrem na sztywną pianę.
Krok 1 - Diabełek foto
2
Nadal ubijając dodać żółtka
Krok 2 - Diabełek foto
3
Mąki i proszek do pieczenia wymieszać.
Krok 3 - Diabełek foto
4
Wymieszaną mąkę dodać do ubitych jaj. Delikatnie wymieszać
Krok 4 - Diabełek foto
5
Masę na biszkopt wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia .
Krok 5 - Diabełek foto
6
Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20-25 minut.
Krok 6 - Diabełek foto
7
Białka na biszkopt ciemny ubić z cukrem na sztywną pianę.
Krok 7 - Diabełek foto
8
Nadal ubijając dodać żółtka
Krok 8 - Diabełek foto
9
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać.
Krok 9 - Diabełek foto
10
Wymieszaną mąkę dodać do ubitych jaj. Delikatnie wymieszać
Krok 10 - Diabełek foto
11
Masę na biszkopt wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia .
Krok 11 - Diabełek foto
12
Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20-25 minut.
Krok 12 - Diabełek foto
13
Blant bakaliowy: Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 13 - Diabełek foto
14
Do ubitych białek dodać cukier i nadal ubijać
Krok 14 - Diabełek foto
15
Orzechy drobno posiekać a czekoladę zetrzeć na tarce. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Krok 15 - Diabełek foto
16
Do białek dodać bakalie i delikatnie wymieszać.
Krok 16 - Diabełek foto
17
Masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 17 - Diabełek foto
18
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25-30 minut.
Krok 18 - Diabełek foto
19
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić.
Krok 19 - Diabełek foto
20
Biszkopt jasny posmarować nutellą.
Krok 20 - Diabełek foto
21
Na krem czekoladowy położyć ostygnięty blant bakaliowy.
Krok 21 - Diabełek foto
22
Krem: Mleko(1szkl) zagotować z cukrem i margaryną.
Krok 22 - Diabełek foto
23
W 1/2 szkl mleka rozmieszać budyń i mąkę ziemniaczną
Krok 23 - Diabełek foto
24
Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie
Krok 24 - Diabełek foto
25
Gotować ciągle mieszając oby się nie przypaliło.
Krok 25 - Diabełek foto
26
Ciepły budyń wyłożyć na blant bakaliowy
Krok 26 - Diabełek foto
27
Budyń przykryć biszkoptem ciemnym .
Krok 27 - Diabełek foto
28
Serek mascarpone utrzeć z białą czekoladą.
Krok 28 - Diabełek foto
29
Krem mascarpone wyłożyć na biszkopt ciemny.
Krok 29 - Diabełek foto
30
Na końcu posypać wierzch ciemnym kakao. Schłodzić w lodówce.
Krok 30 - Diabełek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 10.07.2014 07:38
Dla takiego diabełka to i duszę można oddać :)
nogawkuchni 09.07.2014 15:57
Ciekawa ciasto i z pewnością świetne w smaku,interesujący przepis.
Lidzia 09.07.2014 15:29
Chętnie wypróbuję przepis, chociaż jest pracochłonny.
Jadwiga/Jaga85 09.07.2014 15:23
Oj grzechem by było się nie poczęstować:)
Marta1986 09.07.2014 13:28
pyszne słodkości
ben-ka 09.07.2014 12:50
Z chęcią bym spróbowała:)
IwonaDD 09.07.2014 12:38
fajne ciasto i kusząca nazwa:)
Ewelina1991 09.07.2014 12:37
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak