Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Deserowy torcik

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Torcik przygotowany na bazie kefiru, truskawek i galaretki. Wszystkim domownikom bardzo smakował, stwierdzili. że było go za mało.

Składniki:

Składniki na ciasto szpinakowe:

jajko
2 sztuki
cukier
1 łyżka
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
oliwa
1 łyżka
szpinak mrożony
0.5 kostki
mąka tortowa
2 łyżki
proszek do pieczenia
0.5 łyżeczki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat

Masa z kefiru i mus truskawkowy:

kefir
400 ml
cukier puder
1 łyżka
galaretka truskawkowa
3 sztuki
żelatyna deserowa
2 łyżeczki
Sklep Prymat
truskawki
70 dag
bita śmietana w sprayu
2 łyżki

Poncz:

woda przegotowana
50 ml
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
0.5 łyżeczka
Sklep Prymat

Porada

Taki torcik można przygotować na biszkoptach lub herbatnikach. Kefir można zamienić na jogurt.

Przepis i sposób przygotowania na: Deserowy torcik

Przygotowanie:

1

Białka oddzielić od żółtek.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie delikatnie mieszając dodać oliwę, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksowany szpinak.

Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm (dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia).

Piekarnik nagrzać do 180°C włożyć biszkopt i piec około 10-12 minut.

Krok 1 - Deserowy torcik foto
2
Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody.
W drugim garnuszku rozpuścić galaretki w 200 ml wrzącej wody, połączyć z żelatyną.
60 dag truskawek wsypać do rondla, zagotować, zmiksować, wymieszać z płynną galaretką.
Krok 2 - Deserowy torcik foto
3
Kefir zmiksować z łyżką cukru pudru, dodając stopniowo 2/3 musu truskawkowego.
Krok 3 - Deserowy torcik foto
4
Zimny biszkopt skropić ponczem, wylać przygotowaną masę kefirową, włożyć do lodówki, schłodzić.
Krok 4 - Deserowy torcik foto
5
Do pozostałego musu truskawkowego wlać 1 szklankę gorącej wody, dodać pozostałe truskawki, wymieszać, pozostawić do stężenia. Następnie wylać na schłodzoną masę kefirową. Ponownie włożyć do lodówki, schłodzić, ozdobić bitą śmietaną i owocami.
Krok 5 - Deserowy torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 12:35
Efektowny, a przy tym lekki torcik. Krem na bazie kefiru to coś dla mnie:)
bietka 28.01.2019 20:12
Wygląda bardzo smakowicie : )
Babeczka35 28.01.2019 14:42
Kolorowy i na pewno pyszny :)
Bożena Matuszczyk 28.01.2019 10:06
Fajny, smaczny torcik.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak