Deserowy torcik

Deserowy torcik

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Torcik przygotowany na bazie kefiru, truskawek i galaretki. Wszystkim domownikom bardzo smakował, stwierdzili. że było go za mało.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto szpinakowe:

  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    1 łyżka
  • cukier z prawdziwą wanilią

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • szpinak mrożony

    0.5 kostki
  • mąka tortowa

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta

Masa z kefiru i mus truskawkowy:

  • kefir

    400 ml
  • cukier puder

    1 łyżka
  • galaretka truskawkowa

    3 sztuki
  • żelatyna deserowa

    2 łyżeczki
  • truskawki

    70 dag
  • bita śmietana w sprayu

    2 łyżki

Poncz:

  • woda przegotowana

    50 ml
  • cukier z prawdziwą wanilią

    0.5 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Krok 1 - Deserowy torcik foto

Białka oddzielić od żółtek.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie delikatnie mieszając dodać oliwę, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksowany szpinak.

Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm (dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia).

Piekarnik nagrzać do 180°C włożyć biszkopt i piec około 10-12 minut.

Krok 2 - Deserowy torcik foto
Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody.
W drugim garnuszku rozpuścić galaretki w 200 ml wrzącej wody, połączyć z żelatyną.
60 dag truskawek wsypać do rondla, zagotować, zmiksować, wymieszać z płynną galaretką.
Krok 3 - Deserowy torcik foto
Kefir zmiksować z łyżką cukru pudru, dodając stopniowo 2/3 musu truskawkowego.
Krok 4 - Deserowy torcik foto
Zimny biszkopt skropić ponczem, wylać przygotowaną masę kefirową, włożyć do lodówki, schłodzić.
Krok 5 - Deserowy torcik foto
Do pozostałego musu truskawkowego wlać 1 szklankę gorącej wody, dodać pozostałe truskawki, wymieszać, pozostawić do stężenia. Następnie wylać na schłodzoną masę kefirową. Ponownie włożyć do lodówki, schłodzić, ozdobić bitą śmietaną i owocami.
RenataZ-et
Taki torcik można przygotować na biszkoptach lub herbatnikach. Kefir można zamienić na jogurt.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 12:35
Efektowny, a przy tym lekki torcik. Krem na bazie kefiru to coś dla mnie:)

bietka

28.01.2019 20:12
Wygląda bardzo smakowicie : )

Babeczka35

28.01.2019 14:42
Kolorowy i na pewno pyszny :)

Bożena Matuszczyk

28.01.2019 10:06
Fajny, smaczny torcik.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat