Przepis i sposób przygotowania na: Desernik malinowy
Ciastka owsiane pokruszyć, dodać wiórki kokosowe i roztopione masło, wyrobić ręką dokładnie mieszając. Wyłożyć do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyścielonej papierem do pieczenia i mocno ugnieść ręką wyrównując powierzchnię. Wstawić do lodówki na około pół godziny.
Żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki wody, odstawić do napęcznienia na około 5 minut. Do misy miksera włożyć ser mascarpone, ziarenka wanilii, ekstrakt z wanilii, cukier. Ubijać przez około 2 minuty lub do czasu powstania jednolitej masy. Dodać śmietankę kremówkę i ubijać przez około 2 minuty, do czasu aż masa stanie się bardziej sztywna.
Namoczoną żelatynę razem z dodatkową wodą (2 - 3 łyżki) podgrzać (np. w mikrofali lub rondelku na małym ogniu). Mieszać aż ziarenka żelatyny calkowicie rozpuszczą się w wodzie. Ostudzić, żelatyna ma być lekko ciepła.
Za pomocą łyżki lub szpatułki delikatnie połączyć masę mascarpone z ostudzoną żelatyną. Wyłożyć na spód z ciastek i wyrównać powierzchnię. Ułożyć maliny i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Schładzać przez minimum 2 - 3 godziny, a najwygodniej przez całą noc.