Deser z owocami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nektarynka

    2 duże sztuki
  • ananas świeży

    1/2 sztuki
  • masło

    1/3 kostki
  • brązowy cukier

    3 łyżki
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • bezy

    10 sztuk
  • lody

    1/2 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Deser z owocami foto
* Do dekoracji użyłam miętowej czekolady.
Ananasa obrać, usunąć twardy rdzeń. Nektarynki przekroić na pół, usunąć pestki. Ananasa i nektarynki pokroić kostkę.
Krok 2 - Deser z owocami foto
W garnku rozpuścić brązowy cukier z masłem. J
Krok 3 - Deser z owocami foto
ak zacznie się pienić, dodać owoce. Smażyć ok. 2 minuty, cały czas delikatnie mieszając. Owoce w sosie przestudzić.
Krok 4 - Deser z owocami foto
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder.
Krok 5 - Deser z owocami foto
Do 6 wysokich szklanek rozłożyć połowę owoców z sosem. Na to rozłożyć połowę śmietany. Następnie resztę owoców i resztę śmietany.
Krok 6 - Deser z owocami foto
Bezy grubo pokruszyć, rozłożyć na śmietanie.
Krok 7 - Deser z owocami foto
Na bezach rozłożyć dowolne lody (użyłam lodów o smaku krówkowym). Wierzch każdej porcji udekorować wstążkami miętowej czekolady.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 03.10.2014 08:52
mniam, ja poprosze taki jeden pyszny deserek :)
berys18 03.10.2014 08:27
apetyczny deser
irenka 02.10.2014 19:59
pyszny deserek
Agata3 02.10.2014 18:48
co za fantastyczny deser ;)
jasiek 02.10.2014 18:12
wspomnienie lata
patryska76 02.10.2014 16:43
Pyszny deser! ;)
inka2012 02.10.2014 15:56
apetycznie wygląda :)
Krystyna32 02.10.2014 15:43
pyszny deser
Sroczka 02.10.2014 15:08
Ależ ten deserek pysznie wygląda.
Helena63 02.10.2014 14:44
deser pyszny, z moimi ulubionymi bezami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat