Deser z budyniem, piankami i watą cukrową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warstwa budyniowa

  • galaretka

    ametystowa o smaku wieloowocowym 1
  • barwnik spożywczy do ciast

    różowy według uznania
  • mleko

    500 ml
  • cukier

    2 łyżki
  • budyń waniliowy

    1

Warstwa piankowa

  • Pianki marshmallow

    86 g
  • woda

    1 łyżka

Dodatkowo

  • słodycze

    wata cukrowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Najpierw przygotowujemy warstwę budyniową. W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Dodajemy szczyptę barwnika aby wzmocnić kolor. Masę odstawiamy na kilka minut do lekkiego przestygnięcia.
2. Porcję budyniu dajemy do szklanek.
3. Przygotowujemy warstwę piankową. Pianki wraz z wodą rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
4. Przekładamy masę do szklanek. Jest ona ciągnąca, więc można nią zrobić wzroki na szklankach.
5. Na koniec nakładamy watę cukrową.
6. Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat