Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser serowo-jogurtowy z galaretkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat duże op.
serek waniliowy 1/2 kg
jogurt grecki 1/2 kg
mleko 1 szkl.
jajko 5 szt.
cukier waniliowy 2 op.
cukier puder do smaku
galaretki kolorowe 5-6 op.
sól duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Deser serowo-jogurtowy z galaretkami

Każdą galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku i wylać na talerze - pozostawić do zastygnięcia.
Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.
Jajka ubić na puszystą masę z cukrem waniliowym i dużą szczyptą soli.
Serek waniliowy zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem, dodać masę jajeczną i razem chwilę ubijać.
Zagotować mleko, dodać spęczniałą żelatynę i mieszać do zupełnego rozpuszczenia.
Stężałe galaretki pokroić w grubą kostkę, wrzucić do dużego pojemnika i lekko przemieszać kolory.
Do masy serowo-jogurtowej dolać rozpuszczoną żelatynę i szybko, ale bardzo dokładnie, zmiksować na jednolitą masę.
Natychmiast wlać masę do pojemnika z galaretkami.
Odstawić do stężenia w chłodne miejsce.
Przed podaniem posiekać w pojemniku dużym nożem lub wybierać masę i galaretki małą łyżką - tworząc w miseczkach pozorny bałagan ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 24.06.2013 11:13
Pycha na upały :)
mela25 06.09.2012 06:22
ciekawy
Motorek 17.08.2012 11:16
smaczny deserek
WiktoriaGotuje 24.07.2012 19:36
Morze być smaczne :)
motylwe 24.07.2012 19:34
smakowity ten bałagan:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak