Przepis i sposób przygotowania na: Deser serowo-jogurtowy z galaretkami
Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.
Jajka ubić na puszystą masę z cukrem waniliowym i dużą szczyptą soli.
Serek waniliowy zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem, dodać masę jajeczną i razem chwilę ubijać.
Zagotować mleko, dodać spęczniałą żelatynę i mieszać do zupełnego rozpuszczenia.
Stężałe galaretki pokroić w grubą kostkę, wrzucić do dużego pojemnika i lekko przemieszać kolory.
Do masy serowo-jogurtowej dolać rozpuszczoną żelatynę i szybko, ale bardzo dokładnie, zmiksować na jednolitą masę.
Natychmiast wlać masę do pojemnika z galaretkami.
Odstawić do stężenia w chłodne miejsce.
Przed podaniem posiekać w pojemniku dużym nożem lub wybierać masę i galaretki małą łyżką - tworząc w miseczkach pozorny bałagan ;)