Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser ryżowy z poziomkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 gram
mleko 1/2 litra
cukier 80 gram
laska wanilii 1/2 laski
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
śmietana 300 gram
poziomki 120 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Deser ryżowy z poziomkami

Do rondelka wlej mleko,dodaj cukier,gałkę muszkatołową i wanilię. Mleko zagotuj,dodaj ryż i gotuj przez ok 30 minut od czasu do czasu mieszając. Ugotowany ryż odstaw by przestygł. Do ryżu dodaj śmietanę,wymieszaj i odstaw do lodówki na ok 1 godzinę.
Do miseczki wsyp malin (kilka odłóż) i zmiksuj blenderem. Tak przygotowane maliny przelej na talerzyki.
Ryż łyżka nakładaj na przygotowane talerze .Całość posyp pozostałymi poziomkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak