Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser ryżowy z gruszką i bananem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 2/3 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
płatki ryżowe 1 szklanka
gruszka 1 sztuka
banan 1 sztuka
masło 1 łyżka
brązowy cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Deser ryżowy z gruszką i bananem

Kroki postępowania

1
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać płatki i cały czas mieszać. Gotować na małym ogniu ok. 2 minuty nie przerywając mieszania. Ugotowane płatki lekko przestudzić.
Krok 1 - Deser ryżowy z gruszką i bananem foto
2
Na patelni roztopić masło z brązowym cukrem.
Krok 2 - Deser ryżowy z gruszką i bananem foto
3
Gruszkę obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne. Banana obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie na krótsze kawałki. Gruszkę i banana ułożyć na patelni z masłem i cukrem. Owoce smażyć na średnim ogniu - banan po jednej minucie z obu stron, a gruszkę po kilka minut (czas w zależności od twardości gruszek).
Krok 3 - Deser ryżowy z gruszką i bananem foto
4
Płatki przełożyć na talerz.
Krok 4 - Deser ryżowy z gruszką i bananem foto
5
Na płatkach ułożyć owoce smażone w karmelu. Podawać na ciepło.
Krok 5 - Deser ryżowy z gruszką i bananem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 01.07.2015 15:47
w sam raz na podwieczorek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak