Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DESER PANNA COTTA Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2% 200 ml
śmietana kremówka 20 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 dag
cukier waniliowy 2 łyżedzki
truskawki 50 dag
cukier 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: DESER PANNA COTTA Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

Do rondelka wlać mleko, dodać śmietanę i cukier waniliowy.
Podgrzać na małym ogniu, co jakiś czas mieszać, aż do rozpuszczenia cukru.
Całość zagotować, wyłączyć gaz, wsypać żelatynę mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny.
Masę przelać do pucharków i odstawić do stężenia.
Truskawki opłukać, obrać z szypułek i pokroić na mniejsze części.
Do rondelka wsypać cukier, skropić go wodą.
Całośćpodgrzać na małym ogniu i skarmelizować cukier nie mieszać.
Gdy cukier sie rozpuści dodać truskawki po czym smażyć je w cukrze aż zaczną się rozpadać.
Zdjąć z gazu, zblendować iwstawić ponownie na gaz.
Smażyć dalej całość, aż część wody odparuje i uzyska się kremowy gęsty sos.
Ostydzony sos przelać do pucharków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak