Deser owocowy z kremem śmietankowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na prosty i szybki w przygotowaniu deser owocowy. Połączenie musu nektarynkowo-morelowego z kremem śmietankowym oraz kawałkami ananasa i świeżych malin, pozwoli rozpieścić serca kubków smakowych :)

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • maliny

    1 szklanka
  • ananas

    5 plastrów
  • nektarynka

    2 sztuki
  • morele

    4 sztuki
  • serek homogenizowany waniliowy

    200 gramów
  • śmietanka kremowa

    150 gramów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    2 łyżeczki
  • mięta liście

    1 gałązka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko na tyle, aby dobrze ją przykryła i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją (ale nie zagotowujemy!) do całkowitego rozpuszczenia i studzimy.

Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru pudru, a następnie dodajemy do niej serek homogenizowany i połowę rozpuszczonej żelatyny. Wszystko ponownie miksujemy przez chwilę. Nektarynki i morele miksujemy na gładki mus z jedną łyżeczką cukru pudru i drugą połową żelatyny.

KROK 2. Mus nektarynkowo-morelowy przekładamy na dno pucharków, a na niego wykładamy krem śmietankowy. Pucharki wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę do delikatnego stężenia obu mas. Po tym czasie na wierzch kremu układamy kawałki ananasa, świeże maliny oraz liście mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat