Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser owocowy z kremem śmietankowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na prosty i szybki w przygotowaniu deser owocowy. Połączenie musu nektarynkowo-morelowego z kremem śmietankowym oraz kawałkami ananasa i świeżych malin, pozwoli rozpieścić serca kubków smakowych :)

Składniki:

Składniki:

maliny 1 szklanka
ananas 5 plastrów
nektarynka 2 sztuki
morele 4 sztuki
serek homogenizowany waniliowy 200 gramów
śmietanka kremowa 150 gramów
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżeczki
mięta liście 1 gałązka

Przepis i sposób przygotowania na: Deser owocowy z kremem śmietankowym

KROK 1. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko na tyle, aby dobrze ją przykryła i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją (ale nie zagotowujemy!) do całkowitego rozpuszczenia i studzimy.

Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru pudru, a następnie dodajemy do niej serek homogenizowany i połowę rozpuszczonej żelatyny. Wszystko ponownie miksujemy przez chwilę. Nektarynki i morele miksujemy na gładki mus z jedną łyżeczką cukru pudru i drugą połową żelatyny.

KROK 2. Mus nektarynkowo-morelowy przekładamy na dno pucharków, a na niego wykładamy krem śmietankowy. Pucharki wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę do delikatnego stężenia obu mas. Po tym czasie na wierzch kremu układamy kawałki ananasa, świeże maliny oraz liście mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak