Przepis i sposób przygotowania na: Deser owocowy z kremem śmietankowym
KROK 1. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko na tyle, aby dobrze ją przykryła i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją (ale nie zagotowujemy!) do całkowitego rozpuszczenia i studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru pudru, a następnie dodajemy do niej serek homogenizowany i połowę rozpuszczonej żelatyny. Wszystko ponownie miksujemy przez chwilę. Nektarynki i morele miksujemy na gładki mus z jedną łyżeczką cukru pudru i drugą połową żelatyny.
KROK 2. Mus nektarynkowo-morelowy przekładamy na dno pucharków, a na niego wykładamy krem śmietankowy. Pucharki wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę do delikatnego stężenia obu mas. Po tym czasie na wierzch kremu układamy kawałki ananasa, świeże maliny oraz liście mięty.