Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser karmelowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
śmietana kremówka 1 szklanka
mleko 1 szklanka
olejek waniliowy 4 krople
jajko 4 szt
woda 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Deser karmelowy

W rondelku z grubym dnem mieszamy 0,5 szklanki cukru z wodą. Podgrzewamy do czasu aż całość się skarmelizuje. Płynny karmel rozlewamy do małych żaroodpornych foremek. Śmietanę kremówkę mieszamy z mlekiem i olejkiem waniliowym, mocno podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Jajka ubijamy z resztą cukru na jasny krem. Gorące mleko ze śmietaną powoli wlewamy do masy jajecznej ciągle miksując. Tak przygotowany krem przelewamy przez sitko do foremek z karmelem. Foremki przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wypiekamy ok. 30 min. w kąpieli wodnej w temp. 150 stopni C. Po wyjęciu przekładamy na talerzyki odwracając do gór dnem by karmel spłynął po kremie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 15.01.2013 12:25
super
Sylwia56
Sylwia56 03.12.2012 00:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak