Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser jogurtowo-truskawkowy z gryką ekspandowaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

truskawki 300 gram
jogurt grecki 300 gram
miód prawdziwy 1 łyżka
gryka ekspandowana 5 łyżek

Porada

Grykę można zastąpić ryżem, pszenicą, kaszą jaglaną, lub innymi ekspandowanymi dodatkami :)

Przepis i sposób przygotowania na: Deser jogurtowo-truskawkowy z gryką ekspandowaną

Truskawki rozdrabniamy za pomocą blendera, zostawiając 2 w całości do dekoracji. Jeśli są mrożone, najpierw je rozmrażamy.
Jogurt naturalny mieszamy z miodem.

Do wysokiej szklanki, lub innego naczynia, w którym będziemy podawali deser, wsypujemy 4 łyżki gryki ekspandowanej, na nią przelewamy połowę rozdrobnionych truskawek i kolejno jogurt, na który możemy ułożyć jedną świeżą truskawkę pokrojoną w plasterki.
Na jogurt przelewamy resztę truskawek, posypujemy łyżką gryki i dekorujemy wierzch truskawką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak