Deser jogurtowo-truskawkowy z gryką ekspandowaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    300 gram
  • jogurt grecki

    300 gram
  • miód prawdziwy

    1 łyżka
  • gryka ekspandowana

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki rozdrabniamy za pomocą blendera, zostawiając 2 w całości do dekoracji. Jeśli są mrożone, najpierw je rozmrażamy.
Jogurt naturalny mieszamy z miodem.

Do wysokiej szklanki, lub innego naczynia, w którym będziemy podawali deser, wsypujemy 4 łyżki gryki ekspandowanej, na nią przelewamy połowę rozdrobnionych truskawek i kolejno jogurt, na który możemy ułożyć jedną świeżą truskawkę pokrojoną w plasterki.
Na jogurt przelewamy resztę truskawek, posypujemy łyżką gryki i dekorujemy wierzch truskawką.
NiePieprz.pl
Grykę można zastąpić ryżem, pszenicą, kaszą jaglaną, lub innymi ekspandowanymi dodatkami :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat