Deser jabłkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pysznym deserem jabłkowym, który pamiętam z dzieciństwa, kiedy w sobotnie popołudnie przygotowywaliśmy go razem z moją mamą.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki:

  • jabłka

    4 sztuki
  • miód płynny

    250 gramów
  • płatki migdałowe

    100 gramów
  • konfitura wiśniowa

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana 18-procentowa

    200 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne.
Tak przygotowane jabłka napełniamy łyżeczką miodu, jak również można zamiast miodu włożyć konfiturę wiśniową według uznania.

Jabłka smarujemy miodem również po wierzchu, następnie posypujemy je rozgniecionymi migdałami lub płatkami migdałów.

Jabłka układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni około 20 minut, można i trochę dłużej, ale wtedy jabłka się zaczną rozpadać.

Jabłka podajemy z śmietaną.

Bożena Matuszczyk
Ja zamiast płatków migdałów miałam kawałki w formie ryżu, które rozgniotłam wałkiem. Śmietana może być 30%, ale wcześniej ubita na sztywno. Jabłka możemy przygotowywać z miodem, jak również z konfiturą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 19:41
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat