Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Potrzebne składniki:
-
jabłka
4 sztuki -
miód płynny
250 gramów -
płatki migdałowe
100 gramów -
konfitura wiśniowa
2 łyżki -
masło
2 łyżki -
śmietana 18-procentowa
200 gramów
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne.
Tak przygotowane jabłka napełniamy łyżeczką miodu, jak również można zamiast miodu włożyć konfiturę wiśniową według uznania.
Jabłka smarujemy miodem również po wierzchu, następnie posypujemy je rozgniecionymi migdałami lub płatkami migdałów.
Jabłka układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni około 20 minut, można i trochę dłużej, ale wtedy jabłka się zaczną rozpadać.
Jabłka podajemy z śmietaną.
Ja zamiast płatków migdałów miałam kawałki w formie ryżu, które rozgniotłam wałkiem. Śmietana może być 30%, ale wcześniej ubita na sztywno. Jabłka możemy przygotowywać z miodem, jak również z konfiturą.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się