Deser dyniowy z gruszką i mleczkiem kokosowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszka

    2 szt.
  • świeży sok z mandarynki

    120 ml
  • śmietanka kremowa

    200 g
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • cynamon

    do smaku
  • puree

    800 z dyni
  • mleczko kokosowe

    400 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki umyć, odkroić kawałek, pokroić w plasterki, którymi udekorujemy deser. Pozostałe gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Dodać puree z dyni, sok z mandarynek, 1-2 łyżeczki cynamonu i mleczko kokosowe, wszystko dokładnie zmiksować. Rozlać do 5 szklanek.
Śmietankę 30 % ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru pudru. Bitą śmietaną udekorować każdy deser, ułożyć wcześniej odłożone plasterki gruszki i oprószyć cynamonem.
Smacznego :)

* Puree z dyni - małą dynię przekroić, wydrążyć środek. Pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce, przykryć folią aluminiową i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu dynię obrać i zmiksować. Można też dynię obrać i pokroić w kosteczkę, ugotować w małej ilości wody a następnie zmiksować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (52)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 26.05.2015 12:03
deser apetyczny
Granita 09.02.2014 23:37
wygląda znakomicie
caralajna 13.01.2014 17:49
o. bardzo ciekawy i nieskomplikowany deser, lubię wszystkie składniki :)
IZABELA29 06.01.2014 10:44
dynie bardzo lubię a więc przepis do wypróbowania.
Renata22 15.12.2013 18:43
Bardzo podoba mi się ten deser! Porywam go do swojej księgi;)
Stenka 18.11.2013 16:40
ciekawy przepis
fotoviderek 04.11.2013 08:14
Rewelacja smaku :)
olkaaa 04.11.2013 07:36
wygląda rewelacyjnie
migotka28 03.11.2013 09:54
wspaniale się prezentuje
SmakolykiJoanny 03.11.2013 07:56
Aż nabrałam chęci by zrobić .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat