Deser bezowo-jagodowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

deser

  • jogurt naturalny

    typu greckiego 40 dag
  • cukier puder

    do smaku

mus

  • jagody

    kamczackie 0,5 szklanki
  • cukier

    do smaku

bezy

  • białka

    2
  • cukier

    0,5 szklanki

Dodatkowo

  • jagody

    kamczackie do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Najpierw przygotowujemy bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy beziki na wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Z kolei bezy pieczemy przez 10 minut w 120 stopniach. Temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika albo z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia i zdejmujemy je z papieru.
2. Następnie przygotowujemy jogurt. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem.
3. Jagody z cukrem miksujemy, żeby powstał mus.
4. Na spód słoiczka dajemy jogurt. Później wlewamy mus. Bezy kruszymy i dajemy je do słoiczka.
5. Dekorujemy jagodami.
6. Gotowe! Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat