Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser bezowo-jagodowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

deser

jogurt naturalny typu greckiego 40 dag
cukier puder do smaku

mus

jagody kamczackie 0,5 szklanki
cukier do smaku

bezy

białko 2
cukier 0,5 szklanki

Dodatkowo

jagody kamczackie do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Deser bezowo-jagodowy

1. Najpierw przygotowujemy bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy beziki na wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Z kolei bezy pieczemy przez 10 minut w 120 stopniach. Temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika albo z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia i zdejmujemy je z papieru.
2. Następnie przygotowujemy jogurt. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem.
3. Jagody z cukrem miksujemy, żeby powstał mus.
4. Na spód słoiczka dajemy jogurt. Później wlewamy mus. Bezy kruszymy i dajemy je do słoiczka.
5. Dekorujemy jagodami.
6. Gotowe! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak