Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatne pulpeciki w sosie pieczarkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pulpeciki

mięso mielone z szynki 30 dkg
jajko 1 sztuka
natka pietruszki 1/2 pęczka
kasza manna 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
mąka pszenna do obtoczenia pulpecików

dodatkowo

pieczarki 30 dkg
olej 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
mąka pszenna 2 łyżki do zagęszczenia sosu

Porada

do sosu można dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatne pulpeciki w sosie pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Mięso umieścić w misce,dodać jajko,kaszę manną,posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz(wg smaku)całość dokładnie wyrobić aby masa była jednolita
Krok 1 - Delikatne pulpeciki w sosie pieczarkowym foto
2
Mokrymi dłońmi formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.Obtoczyć w mące
Krok 2 - Delikatne pulpeciki w sosie pieczarkowym foto
3
obrane i pokrojone pieczarki podsmażyć na łyżce oleju(można użyć masło).Posypać solą i pieprzem do smaku.
Krok 3 - Delikatne pulpeciki w sosie pieczarkowym foto
4
wlać około 300 ml bulionu(lub wody ) i zagotować.Następnie dodać pulpeciki,przykryć pokrywką i dusić 15 minut.
Krok 4 - Delikatne pulpeciki w sosie pieczarkowym foto
5
Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do sosu,mieszając pogotować 2 minuty.
Krok 5 - Delikatne pulpeciki w sosie pieczarkowym foto
6
Podawać gorące posypane posiekanym koperkiem
Krok 6 - Delikatne pulpeciki w sosie pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 27.10.2015 08:15
smaczny i apetyczny obiad
Ewa Wojtaszko 26.10.2015 15:42
dobry obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak