Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatne baletki z makiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3
cukier puder 2-3 łyżki
mąka pszenna 75 g
sól szczypta
mak 3 łyżki
marmolada do przełożenia

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatne baletki z makiem

Białka oddzielamy od żółtek i białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier puder. Należy pamiętać o dokładnym ubiciu białek. Do masy dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Mąkę wsypujemy bardzo powoli i ostrożnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub drewnianą łyżka.
Ciasto biszkoptowe nakładamy do rękawa cukierniczego i delikatnie wyciskamy je na kształt niedużych ciasteczek, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na matę silikonową. Pomiędzy biszkoptami pozostawiamy niewielkie odstępy. Surowe biszkopty posypujemy makiem.
Wszystkie ciastka pieczemy w jednym czasie ! Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180ºC, aż będą lekko złote. Po upieczeniu biszkoptów nie wyciągamy odrazu z piekarnika. Wyjmujemy je dopiero gdy piekarnik ostygnie.
Wystudzone biszkopty, przekładamy dżemem lub marmoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolcia_90 23.11.2015 23:47
słodkie małe co nieco :) I z makiem :) mmm :)
atort111
atort111 23.11.2015 23:44
słodkości mniam
joannaa24 23.11.2015 16:04
Bardzo fajne ciasteczka
mirosława4 23.11.2015 16:02
bardzo je lubię
agnieszka214 23.11.2015 14:53
Super smacznie się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak