Delikatna wędlina z piersi kurczaka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • woda

    0,5 litra
  • sól

    1 łyżka
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • ziele angielskie

    2
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    3-4

Filet z kurczaka

  • filet z kurczaka podwójny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Delikatna wędlina z piersi kurczaka foto
Wodę zagotować, dodać sól i pozostałe przyprawy. Gotować 10 minut na małym ogniu, następnie odcedzić i usunąć przyprawy. Odstawić do wystygnięcia. Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na dwie piersi. Usunąć kostki i błony. Włożyć piersi do wystudzonej solanki tak, żeby pokrywała całe mięso. Jeśli filet nie jest cały pokryty, docisnąć czymś ciężkim. Wstawić do lodówki na noc.
Krok 2 - Delikatna wędlina z piersi kurczaka foto
Na drugi dzień wyjąć filety z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do rękawa do pieczenia. Każdą osobno. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90stopni C na 1,5h.
Krok 3 - Delikatna wędlina z piersi kurczaka foto
Upieczone filety wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gotowe
justynkag
Filet można również usmażyć na patelni grillowej. Do marynaty można dodać więcej ziół, w zależności od upodobań

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat