Delikatna karpatka z galaretką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto jak u mamy. Kruche, miekkie ciasto karpatkowe przełożone masą budyniową oraz przełamane kwaskowatą galaretką agrestową.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto karpatkowe:

  • mąka pszenna

    300 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mleko

    750 ml
  • jajka

    4 szt.
  • woda

    1 szklanka

Masa budyniowa:

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżki
  • budyń waniliowy

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • margaryna

    325 g
  • cukier

    0.5 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżki

Do posypania góry:

  • beza

    0.5 szklanki

Dodatkowo:

  • galaretka agrestowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto karpatkowe: Wodę zagotować ze 125g margaryny. Stopniowo dodajemy mąkę. Podgotować. Ostudzić. Następnie porcjami wbijamy jajka- zmiksować oraz wsypać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części i piec w osobnej blaszce 28/24 po 20 min w temp. 200°C, a potem 10 min w 150°C.

2. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Zostawić do lekkiego stężenia a następnie wylać delikatnie na 1 blat karpatki. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.

3. Masa budyniowa: Budyń wraz z mąkami rozpuścić w szklance mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniową. Ugotować budyń. Ostudzić. Resztę margaryny utrzeć z budyniem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Następnie wlać do masy budyniowej-zmiksować do połączenia składników. Gotową masę wylać na stężałą galaretkę przykryć 2 blatem i posypać pokruszoną bezą.

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat