Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto karpatkowe:
-
mąka pszenna
300 g -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
mleko
750 ml -
jajko
4 szt. -
woda
1 szklanka
Masa budyniowa:
-
mąka pszenna
2 łyżki -
mąka ziemniaczna
2 łyżki -
budyń waniliowy
3 łyżki -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
margaryna
325 g -
cukier
0.5 szklanki -
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżki
Do posypania góry:
-
beza
0.5 szklanki
Dodatkowo:
-
galaretka agrestowa
1 opakowanie
Przepis i sposób przygotowania Delikatna karpatka z galaretką
1. Ciasto karpatkowe: Wodę zagotować ze 125g margaryny. Stopniowo dodajemy mąkę. Podgotować. Ostudzić. Następnie porcjami wbijamy jajka- zmiksować oraz wsypać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części i piec w osobnej blaszce 28/24 po 20 min w temp. 200°C, a potem 10 min w 150°C.
2. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Zostawić do lekkiego stężenia a następnie wylać delikatnie na 1 blat karpatki. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
3. Masa budyniowa: Budyń wraz z mąkami rozpuścić w szklance mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniową. Ugotować budyń. Ostudzić. Resztę margaryny utrzeć z budyniem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Następnie wlać do masy budyniowej-zmiksować do połączenia składników. Gotową masę wylać na stężałą galaretkę przykryć 2 blatem i posypać pokruszoną bezą.
Komentarze (0)