Delicje w paski z wiśniową galaretką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    125 gram
  • cukier

    4 łyżki
  • jajko

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    75 gram
  • mąka ziemniaczana

    50 gram
  • polewa czekoladowa

    200 gram
  • kremówka

    200 gram
  • galaretka wiśniowa

    1 opakowanie
  • barwnik spożywczy

    szczypta
  • woda

    125 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miękką margarynę Kasię ucieramy z cukrem. Gdy masa będzie gładka, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki mieszamy ze sobą i dodajemy do masy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą.

Ciasto dzielimy na 2 części.

Do jednej z nich dodajemy odrobinę barwnika. Na dnie tortownicy rozsmarowujemy połowę ciasta fioletowego i wstawiamy do piekarnika (180st) na 4-5 minut. Wyjmujemy i nakładamy połowę ciasta jasnego, wyrównujemy powierzchnię i ponownie wkładamy do piekarnika na 4-5 minut. Postępujemy tak jeszcze dwa razy, aż skończą nam się oba ciasta.

Odstawiamy do wystudzenia.

Ostrożnie usuwamy papier.



Przygotowujemy piankę: Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody, odstawiamy. Kremówkę mocno ubijamy i pomału wlewamy do niej zaczynającą już tężeć galaretkę. Masę rozprowadzamy na cieście. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Ostrym nożem kroimy ciasto na paski a następnie na małe kwadraty.

Polewę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i obtaczamy w niej delicje.

Dekorujemy cukrowymi kuleczkami (możne je zastąpić posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi...)

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smerfetka79 06.03.2013 23:42
super pomysł, wyglądają baardzo apetycznie
Habibi 14.08.2012 08:05
Pomysłowe :)
MagdaeM 11.07.2012 14:55
świetne
MagdaeM 11.07.2012 14:55
świetne
Agnieszka91 08.06.2012 13:12
świetne
patusia 08.06.2012 12:53
mhmmmm rewelacja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat