Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delicja

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 szt
mąka pszenna 12 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 10 łyżek
olej 10 łyżek
masa
masło 200 g
brzoskwinie w puszce
budyń śmietankowy
żółtko jajek 3 szt
mąka pszenna 1 łyżka
cukier 1 łyżka
polewa czekoladowa
galaretka brzoskwiniowa

Przepis i sposób przygotowania na: Delicja

Ciasto:
Podane składniki na biszkopty podzielić na 2 części i upiec dwa osobne blaty lub jeden i podzielić na dwa.
Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać olej i delikatnie zamieszać.
Upiec biszkopt X 2 (przepis na blachę prostokątną nie na tortownicę).
Piec ok 15 min w temp 180 st.

Masa:
Szklankę soku z brzoskwiń zagotować. Budyń, żółtka i mąkę rozrobić w 1/2 szkl wody i wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń, ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę dodając porcjami budyń.

Z jednego biszkopta wyciąć kółka tak żeby były małe przerwy między nimi. Kółka odłożyć.
Brzoskwinie pokroić w kostkę.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wody.

Przełożenie:
1. Biszkopt cały
2. Masa
3. Biszkopt z otworami
4.Do otworów owoce i tężejąca galaretka
5.Kółka
6.Polewa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 30.12.2013 21:36
i, już są zdjęcia - dziękuję
SmacznaPyza 28.12.2013 21:20
szkoda że nie ma fotek jak to wygląda w przekroju

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak