Przepis i sposób przygotowania na: Delicja
Podane składniki na biszkopty podzielić na 2 części i upiec dwa osobne blaty lub jeden i podzielić na dwa.
Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać olej i delikatnie zamieszać.
Upiec biszkopt X 2 (przepis na blachę prostokątną nie na tortownicę).
Piec ok 15 min w temp 180 st.
Masa:
Szklankę soku z brzoskwiń zagotować. Budyń, żółtka i mąkę rozrobić w 1/2 szkl wody i wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń, ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę dodając porcjami budyń.
Z jednego biszkopta wyciąć kółka tak żeby były małe przerwy między nimi. Kółka odłożyć.
Brzoskwinie pokroić w kostkę.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wody.
Przełożenie:
1. Biszkopt cały
2. Masa
3. Biszkopt z otworami
4.Do otworów owoce i tężejąca galaretka
5.Kółka
6.Polewa