Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wołowina
70 dag -
kurczak skrzydełka
6 szt -
boczek
10 dag -
marchew
4 szt -
cebula
5 szt -
por (biała część)
2 szt -
pomidor
2 szt -
pomarańcza
1 szt -
Goździki całe Prymat
10 szt -
Rozmaryn suszony Prymat
1 łyżeczka -
wino czerwone wytrawne
200 ml -
bulion wołowy
400 ml -
oliwa
3 łyżki -
masło
2 łyżki -
sól, pieprz
-
pietruszka zielona
-
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
1 łyżeczka -
Ziele angielskie całe Prymat
4 szt -
tymianek
1 łtżeczka
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Nazwa daube wywodzi się od francuskiego "daubiere", czyli pękatego rondla.
Na patelni z masłem obsmażyć skrzydełka.
Na dnie dużego rondla, najlepiej żeliwnego, położyć plastry boczku.
Wrzucić wołowinę,2 cebule naszpikowane goździkami, liście laurowe, ziele angielskie.
Wlać wino i wstawić przykryty rondel do piekarnika,temp.170 stop.
Teraz warzywa. Marchewkę i pory pokroić na duże kawałki,5cm,cebule na ćwiartki, a czosnek grubo posiekać.
Do rondla dołożyć skrzydełka, warzywa i zioła, wsypać pół łyżeczki soli i wlać ciepły bulion.
Trzymać w piekarniku przez 1 godzinę w temp.100stop.
Dusić dalej (w piekarniku),do czasu aż wołowina będzie miękka.
Na końcu dodać startą skórkę z pomarańczy i wlać sok wyciśnięty z tej pomarańczy.
Jeżeli gulasz ma dużo płynu, to należy go odparować.
Wyjąć cebule z goździkami. Daube posypać pietruszką .Podać z pieczywem, ale dobrze smakuje z ryżem.
Danie jest dobre, bardzo dobre i proste.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się