Daube a'la Prowancal.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    70 dag
  • kurczak skrzydełka

    6 szt
  • boczek

    10 dag
  • marchew

    4 szt
  • cebula

    5 szt
  • por (biała część)

    2 szt
  • pomidor

    2 szt
  • pomarańcza

    1 szt
  • Goździki całe Prymat

    10 szt
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • wino czerwone wytrawne

    200 ml
  • bulion wołowy

    400 ml
  • oliwa

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • sól, pieprz

  • pietruszka zielona

  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 szt
  • tymianek

    1 łtżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Daube a'la Prowancal. foto
Prowansalskie daube (czyt.dobe) to szczególny rodzaj gulaszu. Ponoć dusza daube tkwi w doskonałej harmonii składników, które dzięki długiemu przebywaniu w garnku dają z siebie wszystko co najlepsze. Sekret dobrego daube polega na powolnym duszeniu w niskiej temperaturze. W takich warunkach sok z mięsa nie wydostaje się na zewnątrz, a liczne składniki wytwarzają skondensowany wywar, który przenika mięso. Prawdziwym celem tego duszenia jest osiągnięcie doskonałego smaku. Nie należy żałować ani przypraw ,ani wina, ani warzyw, które to potęgują ostateczny efekt.
Nazwa daube wywodzi się od francuskiego "daubiere", czyli pękatego rondla.
Krok 2 - Daube a'la Prowancal. foto
Wołowinę pokroić w duże kostki i obsmażyć na oleju, na dużym ogniu.
Na patelni z masłem obsmażyć skrzydełka.
Na dnie dużego rondla, najlepiej żeliwnego, położyć plastry boczku.
Wrzucić wołowinę,2 cebule naszpikowane goździkami, liście laurowe, ziele angielskie.
Wlać wino i wstawić przykryty rondel do piekarnika,temp.170 stop.
Teraz warzywa. Marchewkę i pory pokroić na duże kawałki,5cm,cebule na ćwiartki, a czosnek grubo posiekać.
Do rondla dołożyć skrzydełka, warzywa i zioła, wsypać pół łyżeczki soli i wlać ciepły bulion.
Trzymać w piekarniku przez 1 godzinę w temp.100stop.
Krok 3 - Daube a'la Prowancal. foto
Po godzinie sprawdzić smak daube, jeśli trzeba dodać soli i pieprzu. Dołożyć ćwiartki pomidorów bez skórki.
Dusić dalej (w piekarniku),do czasu aż wołowina będzie miękka.
Na końcu dodać startą skórkę z pomarańczy i wlać sok wyciśnięty z tej pomarańczy.
Jeżeli gulasz ma dużo płynu, to należy go odparować.
Wyjąć cebule z goździkami. Daube posypać pietruszką .Podać z pieczywem, ale dobrze smakuje z ryżem.
Danie jest dobre, bardzo dobre i proste.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia47-47 08.10.2013 10:05
jak smakuje jak wygląda to na pewno super
Lis 08.10.2013 00:30
Smacznie się zapowiada:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat