danie z miruny duszone w sosie pieczarkowym

danie z miruny duszone w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z miruny

    3 płaty
  • cebula biała

    2 szt.
  • marchewka

    3 szt.
  • śmietana 12%

    1/2 szklanki
  • kasza gryczana

    1 paczka
  • otręby żytnie

    1/2 szklanki
  • piwo

    1 szklanka
  • sos pieczarkowy

    3/4 szklanki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    2 szczypty
  • oregano

  • majeranek

  • sól

  • olej do smażenia

    kilka łyżek
  • żółty ser

    kilka plastrów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania danie z miruny duszone w sosie pieczarkowym

Na paterze z przykrywką rozgrzewamy olej. Na wolnym ogniu smażymy posiekaną w kosteczkę cebulę, do której po zarumienieniu dodajemy filet. Po uduszeniu mięsa dodajemy posiekaną marchew oraz śmietanę. Po kilku minutach dodajemy pozostałe składniki, tzn.: ugotowaną kaszę gryczaną, otręby, rozrobiony sos pieczarkowy, piwo oraz przyprawy. Potrawę dusimy, do czasu aż składniki przenikną się aromatem, będą uduszone, a woda nieco odparuje nadając potrawie gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy ser zółty posiekany w kosteczkę. W czasie przygotowywania potrawy składniki mieszamy na paterze, tak by się połączyły oraz nie przypaliły.


By uniknąć przypalenia we wczesnym etapie duszenia potrawę można podlewać odrobiną piwa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat