Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

danie z miruny duszone w sosie pieczarkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z miruny 3 płaty
cebula biała 2 szt.
marchewka 3 szt.
śmietana 12% 1/2 szklanki
kasza gryczana 1 paczka
otręby żytnie 1/2 szklanki
piwo 1 szklanka
sos pieczarkowy 3/4 szklanki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 szczypty
oregano
majeranek
sól
olej do smażenia kilka łyżek
żółty ser kilka plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: danie z miruny duszone w sosie pieczarkowym

Na paterze z przykrywką rozgrzewamy olej. Na wolnym ogniu smażymy posiekaną w kosteczkę cebulę, do której po zarumienieniu dodajemy filet. Po uduszeniu mięsa dodajemy posiekaną marchew oraz śmietanę. Po kilku minutach dodajemy pozostałe składniki, tzn.: ugotowaną kaszę gryczaną, otręby, rozrobiony sos pieczarkowy, piwo oraz przyprawy. Potrawę dusimy, do czasu aż składniki przenikną się aromatem, będą uduszone, a woda nieco odparuje nadając potrawie gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy ser zółty posiekany w kosteczkę. W czasie przygotowywania potrawy składniki mieszamy na paterze, tak by się połączyły oraz nie przypaliły.


By uniknąć przypalenia we wczesnym etapie duszenia potrawę można podlewać odrobiną piwa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak