Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
ziemniaki
500 gramów -
marchewki
2 sztuki -
słonina wędzona
200 gramów -
cebula
6 sztuk -
cebula czerwona
2 sztuki -
ząbki czosnku
4 sztuki -
pomidory malinowe
2 sztuki -
udka kurczaka
2 sztuki -
kiełbasa
500 gramów -
boczniaki
150 gramów -
koncentrat pomidorowy
1 łyżka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Papryka ostra mielona Prymat
0.5 łyżeczki -
bulion warzywny
200 mililitrów
Sposób przygotowania
Ziemniaki oraz marchewki obieramy i kroimy na duże kawałki.
Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz, wrzucamy marchewki i ziemniaki, smażymy.
Cebule kroimy w piórka, czosnek siekamy, dodajemy do ziemniaków i dusimy pod przykryciem do jej miękkości (około 15 min).
Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę, dodajemy do dania.
Mięso kurczaka oddzielamy od kości. Kiełbasę kroimy na 3-4 cm kawałki, które kroimy wzdłuż na pół.
Dodajemy do całości z koncentratem pomidorowym, przyprawami, pokrojonymi w paski boczniakami, podlewamy bulionem, dusimy pod przykryciem przez około 30 min. Co jakiś czas mieszamy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną zieleniną.
W przepisie użyliśmy kiełbasę regionalną, żarską oraz fioletowe marchewki, duże malinowe pomidory, natkę pietruszki i szczypior z dymką. Dodajcie swoje, regionalne smaki, bo w nich tkwi siła!![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się