Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Danie jednogarnkowe po żarsku

5.0
(47)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lubicie dania syte, jednocześnie proste w przygotowaniu i robiące się same? Właśnie takie są dania jednogarnkowe. Wystarczy wszystko pochlastać nożem i delektować się cudownymi smakami. 

Składniki:

Składniki:

ziemniaki 500 gramów
marchewki 2 sztuki
słonina wędzona 200 gramów
cebula 6 sztuk
cebula czerwona 2 sztuki
ząbki czosnku 4 sztuki
pomidory malinowe 2 sztuki
udka kurczaka 2 sztuki
kiełbasa 500 gramów
boczniaki 150 gramów
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki
bulion warzywny 200 mililitrów

Porada

W przepisie użyliśmy kiełbasę regionalną, żarską oraz fioletowe marchewki, duże malinowe pomidory, natkę pietruszki i szczypior z dymką. Dodajcie swoje, regionalne smaki, bo w nich tkwi siła!

Przepis i sposób przygotowania na: Danie jednogarnkowe po żarsku

Ziemniaki oraz marchewki obieramy i kroimy na duże kawałki.

Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz, wrzucamy marchewki i ziemniaki, smażymy.

Cebule kroimy w piórka, czosnek siekamy, dodajemy do ziemniaków i dusimy pod przykryciem do jej miękkości (około 15 min).

Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę, dodajemy do dania.

Mięso kurczaka oddzielamy od kości. Kiełbasę kroimy na 3-4 cm kawałki, które kroimy wzdłuż na pół.

Dodajemy do całości z koncentratem pomidorowym, przyprawami, pokrojonymi w paski boczniakami, podlewamy bulionem, dusimy pod przykryciem przez około 30 min. Co jakiś czas mieszamy.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak