Danie jednogarnkowe po żarsku

Danie jednogarnkowe po żarsku

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Lubicie dania syte, jednocześnie proste w przygotowaniu i robiące się same? Właśnie takie są dania jednogarnkowe. Wystarczy wszystko pochlastać nożem i delektować się cudownymi smakami. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki

    500 gramów
  • marchewki

    2 sztuki
  • słonina wędzona

    200 gramów
  • cebula

    6 sztuk
  • czerwona cebula

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • pomidory malinowe

    2 sztuki
  • udka kurczaka

    2 sztuki
  • kiełbasa

    500 gramów
  • boczniaki

    150 gramów
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona XXL

    1 łyżeczka
  • papryka ostra Prymat

    0.5 łyżeczki
  • bulion warzywny

    200 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki oraz marchewki obieramy i kroimy na duże kawałki.

Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz, wrzucamy marchewki i ziemniaki, smażymy.

Cebule kroimy w piórka, czosnek siekamy, dodajemy do ziemniaków i dusimy pod przykryciem do jej miękkości (około 15 min).

Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę, dodajemy do dania.

Mięso kurczaka oddzielamy od kości. Kiełbasę kroimy na 3-4 cm kawałki, które kroimy wzdłuż na pół.

Dodajemy do całości z koncentratem pomidorowym, przyprawami, pokrojonymi w paski boczniakami, podlewamy bulionem, dusimy pod przykryciem przez około 30 min. Co jakiś czas mieszamy.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną zieleniną.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy kiełbasę regionalną, żarską oraz fioletowe marchewki, duże malinowe pomidory, natkę pietruszki i szczypior z dymką. Dodajcie swoje, regionalne smaki, bo w nich tkwi siła!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat