Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowy chleb z żółtym serem
Czosnek obrać, żmiażdżyć w prasce, dodać do ciasta. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w małą kostkę i również dodac do ciasta. Wgnieść składniki bardzo dokładnie i wyrabiać chleb około 10 minut - w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki - ale należy się tego wystrzegać, ponieważ ciasto musi pozostać luźne.
Odstawić ciasto w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut, po czym ponownie zagnieść i uformować bochenek lub włozyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Nastawić piekarnik na 180 stopni, kiedy się nagrzeje posmarować chleb mlekiem i wstawić całość do piekarnika. Piec około 30 minut - aż ładnie się zarumieni z wierzchu.
Po upieczeniu od razu wyjąć chleb na kratkę i wystudzić.