Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowa łopatka z szynkowaru

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 700 g
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku
czosnek 2-3 ząbki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowa łopatka z szynkowaru

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy, nacieramy solą peklową i wkłądamy do garnka.
Krok 1 - Czosnkowa łopatka z szynkowaru foto
2
Następnie oprószamy pieprzem i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem - odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Krok 2 - Czosnkowa łopatka z szynkowaru foto
3
Następnie przekładamy mięso w kawałku do szynkowaru wraz z czosnkiem
Krok 3 - Czosnkowa łopatka z szynkowaru foto
4
Posypujemy mięso żelatyną, zalewamy wodą i zakręcamy.
Krok 4 - Czosnkowa łopatka z szynkowaru foto
5
Parzymy przez około 2 godziny w wodzie w temperaturze od 75 do 80 stopni. Studzimy i wyciągamy wędlinę.
Krok 5 - Czosnkowa łopatka z szynkowaru foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 16.02.2015 17:38
Moim zdaniem było za krótkie peklowane i może gdyby było na mokro a nie na sucho byłoby lepiej ... następnym razem wypróbuję drugą wersję :)...
kate.500 16.02.2015 17:15
pyszne miesko
mysza75 16.02.2015 10:59
jaka fajna łopatka
dodi 16.02.2015 09:25
domowe najlepsze
Mama niejadka 15.02.2015 21:30
super domowe mięsko
gosia56 15.02.2015 19:44
szkoda tylko ze wyszedł taki nie za bardzo kolor mięsa
erym 15.02.2015 18:49
bardzo aetycznie wyglada, musze sie zaoatrzyc w szynkowar...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak