czosnek ziołowy w słoiku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duże główki czosnku

    16 szt.
  • biały ocet winny

    1/4 szklanki
  • woda

    2 szklanki
  • cukier

    4 łyżki
  • ostre papryczki chilii

    2 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt.
  • sól

    1 czubata łyżka
  • estragon

    3 gałązki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżka
  • olej słonecznikowy

    4 łyżki
  • wino białe wytrawne

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zrób zalewę: zagotuj wodę z winem, octem, cukrem, papryczkami i przyprawami. Obierz czosnek i wrzuć ząbki do wrzącej zaprawy. Nie gotuj! Zdejmij garnek z marynatą z ognia, szczelnie przykryj i ostaw w chłodne miejsce na 12 godzin. Następnego dnia gotuj czosnek z marynatą przez 5 minut.
Wyparz słoiki, wstawiając je na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 90 stopni. Pokrywki zalej wodą i gotuj kilka minut. Wyjmij, dokładnie wytrzyj.
Do słoików powkładaj czosnek, zalej gorącą marynatą z przyprawami. Na wierzch wlej po łyżce oliwy. zakręć szczelnie i odwróć słoiki do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia, potem przechowuj w chłodnym miejscu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marta1371 19.06.2011 23:18
Właśnie szukałam takiego przepisu,mój głos za

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat