Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czosnek ziołowy w słoiku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

duże główki czosnku 16 szt.
biały ocet winny 1/4 szklanki
woda 2 szklanki
cukier 4 łyżki
ostre papryczki chilii 2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
sól 1 czubata łyżka
estragon 3 gałązki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka
olej słonecznikowy 4 łyżki
wino białe wytrawne 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: czosnek ziołowy w słoiku

Zrób zalewę: zagotuj wodę z winem, octem, cukrem, papryczkami i przyprawami. Obierz czosnek i wrzuć ząbki do wrzącej zaprawy. Nie gotuj! Zdejmij garnek z marynatą z ognia, szczelnie przykryj i ostaw w chłodne miejsce na 12 godzin. Następnego dnia gotuj czosnek z marynatą przez 5 minut.
Wyparz słoiki, wstawiając je na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 90 stopni. Pokrywki zalej wodą i gotuj kilka minut. Wyjmij, dokładnie wytrzyj.
Do słoików powkładaj czosnek, zalej gorącą marynatą z przyprawami. Na wierzch wlej po łyżce oliwy. zakręć szczelnie i odwróć słoiki do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia, potem przechowuj w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta1371 19.06.2011 23:18
Właśnie szukałam takiego przepisu,mój głos za

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak