Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CZESKIE ROGALIKI NA PIWIE

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
piwo jasne 230 ml
jajko 2 szt
olej 100 ml
sól szczypta
drożdże suche 7 g
cukier 1 łyżeczka
kminek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: CZESKIE ROGALIKI NA PIWIE

wykonanie:

1. Jeżeli zagniatacie ciasto przy użyciu robota lub maszyny do chleba wlejcie do misy piwo, olej, wbijcie jedno jajko i jedno żółtko, następnie wsypcie mąkę i zróbcie w niej dołek i wsypcie do niego cukier i drożdże. Na koniec dodajcie sól tak aby nie miała bezpośredniego kontaktu z drożdżami. Jeśli zagniatacie ciasto ręcznie kolejność jest dokładnie odwrotna - najpierw wysypujemy mąkę, w której robimy spory dołek i po kolei dodajemy "mokre" składniki zasypując je stopniowo mąką. Ciasto musi być dobrze wyrobione około 10-12 minut ręcznie lub 8-10 maszynowo. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 45 minut.

2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Jest dość lepkie dlatego należy je podsypać mąką i podzielić na 12 równych części. Każdą z nich kolejno rozwałkowujemy (podsypując w miarę potrzeby mąką) Na owalny placek o długości mniej więcej 25 cm. A następnie zwijamy rogalik tak jak na tym filmiku: klik!

3. Gotowe rogaliki układamy w odstępach na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je pozostałym białkiem rozmieszanym z piwem i posypujemy kminkiem i solą. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak