Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czeskie Knedliki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 0,4 kg
mleko 1 szkl
kajzerka 3 szt
drożdże 2,5 dag
jajko 1 szkl
sól 1-1,5 szkl
cukier 1 lyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Czeskie Knedliki

Kajzerki pokroić w drobną kostkę.Mleko, drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki wymieszać i zostawić, aby rozczyn podrósł.Do miski wsypać mąkę, pokrojone kajzerki, sól. Dodać jajko, wlać podrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto.Odstawić do wyrosniecia.Po tym czasie uformować knedlika.Zagotować wrzątek, lekko osolić. Włożyć do wrzątku uformowanego knedlika i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie knedlika odwrócić na drugą stronę i gotować kolejne 15 minut.Wyjąć knedlika z wody,ponakłuwać widelcem, pokroić na plastry i polać wcześniej przygotowanym sosem gulaszowym.Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 11.11.2014 19:07
muszę takie zrobić
gosia561 11.11.2014 12:40
lubię czeską kuchnie
Aleksandra/Olcia 11.11.2014 11:56
pycha mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak