Czerwony krem z papryki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    2 duża
  • cebula czerwona

    1/2 szt
  • ziemniak

    1 duży
  • wywar warzywny

    3 szklanki
  • chili

  • pieprz

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • masło klarowane

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
  • groszek ptysiowy

    do dekoracji
  • śmietana 12%

    do dekoracji
  • pestki dyni

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czerwony krem z papryki foto
Papryki myjemy, smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni do chwili aż skórka zacznie ciemnieć. Następnie wkładamy je do foliowego woreczka, który szczelnie zakręcamy. Po upływie 5 minut możemy bez problemy obrać paprykę ze skóry. Obraną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Przesmażamy razem na rozgrzanym maśle klarowanym.
Krok 2 - Czerwony krem z papryki foto
Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru, zagotowujemy, po czym dodajemy przesmażoną paprykę z cebulą i gotujemy do miękkości warzyw.
Krok 3 - Czerwony krem z papryki foto
Doprawiamy odrobiną jarzynki i dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku pieprzem i chili.
Krok 4 - Czerwony krem z papryki foto
Nalewamy na talerze lub do ciemnych miseczek . Dekorujemy \"piorunami\" ze śmietany (szprycą do dekorowania ciast malujemy linie z gęstej śmietany, które \"łamiemy\" wykałaczką) , groszkiem ptysiowym i przesmażonymi na rozgrzanej patelni pestkami dyni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lotar 18.02.2012 21:59
pięknie podany !
IKrakowianka 30.01.2012 18:54
pi?knie wygl?da i pewnie równie dobrze smakuje
Sroczka 22.11.2011 09:25
ciekawa i ładnie podana potrawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat