CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM

CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    200 g
  • pasta curry

    3 łyzki
  • olej kokosowy

    2 łyzki
  • trawa cytrynowa

    1 szt
  • imbir starty

    1 łyzeczka
  • papryczka chili

    1 szt
  • liście limonki kaffir

    2 szt
  • mleko kokosowe

    400 ml
  • cukier trzcinowy

    1 łyzka
  • sos rybny

    1 łyzka
  • bambus pędy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pokrojony filet z kurczaka nacieramy 1 łyżką pasty curry oraz pieprzem – odstawiamy na ok. 30 minut.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, przesmażamy mięso wraz z marynatą, podlewamy niewielką ilością ciepłej wody i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.

W osobnym rondelku rozgrzewamy pozostały olej. przesmażamy posiekaną trawę cytrynową, obrany i pokrojony imbir, posiekaną papryczkę chili oraz liście limonki.

Dodajemy pozostałą pastę curry, a po chwili zalewamy mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut.

Doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym oraz sosem rybnym.

Do tak przygotowanego sosu wrzucamy zawartość patelni oraz pędy bambusa – gotujemy kilka minut i podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Katrina.u 18.04.2016 17:23
lubię takie jedzonko
joannaa24 17.04.2016 14:56
Pyszne curry ;)
justynkag 17.04.2016 14:21
Chętnie bym spróbowała. Lubię takie dania
Grazyna0211 17.04.2016 13:51
świetne danie
Alex_M 17.04.2016 12:03
pyszne danie
RenataZ-et 17.04.2016 11:56
idealne danie
Ania321 17.04.2016 11:36
Smaczne danie :)
Ola1984 17.04.2016 10:25
Uwielbiam curry :) Pysznie podane.
olkaaa 17.04.2016 10:08
fajny pomysł
Łukasz15 16.04.2016 23:07
Super danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat