Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z kurczaka
200 g -
pasta curry
3 łyzki -
olej kokosowy
2 łyzki -
trawa cytrynowa
1 szt -
imbir starty
1 łyzeczka -
papryczka chili
1 szt -
liście limonki kaffir
2 szt -
mleko kokosowe
400 ml -
cukier trzcinowy
1 łyzka -
sos rybny
1 łyzka -
bambus pędy
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM
Pokrojony filet z kurczaka nacieramy 1 łyżką pasty curry oraz pieprzem – odstawiamy na ok. 30 minut.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, przesmażamy mięso wraz z marynatą, podlewamy niewielką ilością ciepłej wody i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.
W osobnym rondelku rozgrzewamy pozostały olej. przesmażamy posiekaną trawę cytrynową, obrany i pokrojony imbir, posiekaną papryczkę chili oraz liście limonki.
Dodajemy pozostałą pastę curry, a po chwili zalewamy mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut.
Doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym oraz sosem rybnym.
Do tak przygotowanego sosu wrzucamy zawartość patelni oraz pędy bambusa – gotujemy kilka minut i podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)