CZERWONE CURRY Z KREWETKAMI PO TAJSKU

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki duże

    250 g
  • cebula

    1 szt
  • imbir

    2 cm
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • kumin

    1 łyzeczka
  • pasta curry

    2 łyzki
  • mleko kokosowe

    400 ml
  • sos rybny

    1 łyzka
  • liść kafiru

    2 szt
  • kolendra

    1 łyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

POSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę – szklimy.

Wrzucamy przeciśnięty czosnek, kumin, a po chwili pastę curry – przesmażamy.

Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny, wrzucamy liście kaffiru, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut.

Dodajemy oczyszczone krewetki i dusimy ok. 5 minut.

Podajemy gorące posypane świeżą kolendrą.



Smacznego!
Ostra Na Słodko
Ps. Świetnym dodatkiem jest kleks śmietany z odrobiną limonki – przełamie ostry smak curry!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 14.02.2016 19:50
Wygląda smakowicie
sliwka 14.02.2016 19:22
Pychotka, smakowitosci;))
SzczyptaChili 14.02.2016 17:59
Prezentuje się pysznie :)
bertpvd 14.02.2016 17:28
pyszności na talerzu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat