Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwona kapusta o smaku ananasowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 szt
sok ananasowy 0,5 szklanki
masło 3 łyżki
Goździki całe Prymat 3 szt
liście laurowe małe 1 szt
sól do smaku
wino czerwone 0,5 szklanki
ocet winny czerwony 2 łyżeczki
kapusta czerwona 1 kg
jabłko winne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwona kapusta o smaku ananasowym

Kapustę oczyszczamy ze zwiędniętych liści i drobno szatkujemy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy jabłka i kapustę i razem podsmażamy. Cebulę szpikujemy goździkami i razem z liściem laurowym dodajemy do kapusty. Dodajemy również sok ananasowy /chodzi o zalewę z puszki/, wino oraz sól i pieprz do smaku.Całość dusimy ok. 90 min na małym ogniu. Kiedy kapusta będzie już miękka usuwamy kapustę z goździkami oraz liść laurowy. Dodajemy ocet winny i ewentualnie ponownie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 21.09.2012 08:54
z winem ciekawe?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak